Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 369

Oude doos 369

📁 Mooie verhalen 📅 dinsdag 08 maart 2016
Oude doos 369

Verdiende zege hbs op slordige Westlandianen

Naaldwijk - Een wat sneller, maar vooral meer “bekeken” voetbal spelend HBS heeft de competitie goed ingezet door Westlandia een 0-3 nederlaag toe te brengen. De Haagse zege was verdiend, ook al waren de Naaldwijkers het eerste kwartier wat sterker en al hebben zij in de laatste fase grote druk uitgeoefend op het bekwaam door La Croix verdedigde doel. Aan deze doelman danken de kraaien dat de nul gehandhaafd bleef want wanneer hij een of meer “vuile” schoten van de actieve Kees van dam had laten gaan, zou hij zich niets te verwijten hebben gehad. Dat een goede doelman bovendien het keepersgeluk aan zijn zijde heeft, ondervond hij toen een kopbal van W. Grootscholten tegen de lat belandde.

Fantasieloos

Dat de groen-witten doelpuntloos eindigden hebben zij mede te wijten aan het vrij fantasieloze spel waarmee zij de Haagse verdediging trachten te overspelen. Toen H. Scholtes finaal miste profiteerde Lens daarvan door doelman J. v. d. Ende onhoudbaar het nakijken te geven. In die eerste fase was Westlandia wat sterker geweest, al ontstond er ook een zeer hachelijk moment voor de v. d. Ende veste. De thuisclub kreeg verschillende hoekschoppen te nemen die niets opleverden. Bovendien strandden meer dan een aanval op de buitenspelval. De Hagenaars lanceerden gevaarlijke aanvallen en uit een ervan namen zij dus de leiding om vlak daarop – tot opluchting van de grote Westlandia-aanhang – voor open doel over te schieten. Aan de andere kant kreeg de thuisclub nog een beste kans toen de gasten vergeefs op het buitenspelsignaal wachtten. Maar de – op dat moment verdiende – gelijkmaker leek toch nog voor de rust op het scorebord te komen, Kees van Dam glipte langs een verdediger doch werd in de rug aangevallen, waardoor Westlandia een strafschop kreeg te nemen. Wim Grootscholten naar voren.... Maar La Croix hield de bal, die weliswaar voor de tweede maal werd ingeschoten maar weer werd weggewerkt. De tweede helft was enkele minuten oud of bij een Haagse aanval – waarbij het grensrechtervlaggetje voor buitenspel werd genegeerd – vond Jongebreur het net 0-2. Westlandia gaf zich nog niet gewonnen Het spel was echter te onzuiver en behoudens wat verre afstandsschoten kreeg de Haagse doelman weinig spectaculair werk te verrichten. Bij een vrije trap vrijwel op de cornerlijn reageerde Bolt bijzonder snel en dat betekende dat Westlandia tegen een 0-3 achterstand aan kon kijken. Ondertussen liet de HB- er van Rijn zich door de Groot vervangen waarna de gastheren er een schepje gingen opgooien. De druk op het Haagse doel werd groter. We noterden en kopbal van Grootscholten tegen de lat, verschillende hoekschoppen van Roos en v. d. Voort en vooral enkele kogels van Kees van Dam die beslist beter lot hadden verdiend. Wat de groen-witten ook poogden het meer dan verdiende tegenpunt bleef uit waardoor HBS met een verdiende maar geflatteerde 0-3 zege huiswaarts kon keren.

In de volgende oude doos: op 27 maart 1966 Westlandia – Spartaan ‘20

Tonoudedoos