Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 384

📁 Mooie verhalen 📅 donderdag 25 augustus 2016

Uit het binnenhof van 12 sptember 1966

Verdiende zege HBS op slordige Westlandianen

Rijswijk - Een wat sneller, maar vooral meer “bekeken” voetbal spelend HBS is de competitie goed ingezet door Westlandia een 0-3 nederlaag toe te brengen. De Haagse zege was verdiend, ook al waren de Naaldwijkers het eerste kwartier wat beter en al hebben zij in de laatste fase grote druk uitgeoefend op het bekwaam door de la Croix verdedigde doel. Aan deze doelman danken de “Kraaien” dat de voorsprong gehandhaafd bleef, want wanneer hij één of meer “vuile” schoten van de actieve van Dam had laten gaan, zou hij zich niets te verwijten hebben gehad. Dat een goede doelman bovendien het keepersgeluk aan zijn zijde heeft, ondervond toen een kopbal van W. Grootscholten tegen de lat belandde.

Fantasieloos

Dat de groen-witten doelpuntloos eindigden hebben zij mede te wijten aan het fantasieloze spel waarmede zij de HBS-verdediging trachten te overtroeven. Toen H. Scholtes finaal miste probeerde Lens daarvan door doelman v. d. Ende onhoudbaar het nakijken te geven. In die eerste fase was Westlandia veel sterker geweest, al ontstond er een zeer hachelijk moment voor v. d. Ende ’s veste. De thuisclub kreeg verschillende hoekschoppen te nemen, die echter niets opleverden. De Hagenaars lanceerden gevaarlijke aanvallen en uit één ervan namen zij dus de leiding om valk daarop – tot opluchting van de grote Westlandia aanhang – niet in maar over het doel te schieten. Aan de andere kant kreeg de thuisclub nog een goede kans toen de gasten vergeefs op het buitenspelsignaal wachtten. Maar de – op dat moment verdiende – gelijkmaker kon niet voor de rust op het scorebord komen. Kees van Dam glipte langs een verdediger doch werd in de rug aangevallen, waardoor Westlandia een vrije trap kreeg te nemen. Wim Grootscholten ging mee naar voren... maar doelman la Croix pareerde de bal, die weliswaar voor de tweede maal werd ingeschoten maar weer werd weggewerkt. De tweede helft was enkele minuten oud of bij een Haagse aanval – waarbij het grensrechtervlaggetje voor buitenspel werd genegeerd – vond Jongebreur het net (0-2), Westlandia gaf zich nog niet gewonnen. Het spel was echter te onzuiver en behoudens wat verre afstandsschoten kreeg de Haagse doelman weinig spectaculair werk te verrichten. Bij een vrije trap, vrijwel op de cornerlijn, reageerde Bolt bijzonder snel en dat betekende dat Westlandia tegen een 0-3 achterstand aan kon kijken. Ondertussen liet de HBS-‘er van Rijn zicht door de Groot vervangen waarna de gastheren er een schepje gingen opgooien. De druk op het Haagse doel werd groter. We noteerden een kopbal van Grootscholten tegen de lat, verschillende hoekschoppen van Roos en van der Voort en vooral enkele kogels van Kees van Dam die beslist beter lot hadden verdiend. Wat de groen-witten ook poogden het meer dan verdiende tegenpunt bleef uit waardoor HBS met een verdiende, maar geflatteerde zege 0-3 zege huiswaarts kon keren.

In de volgende oude doos: Fluks - Westlandia van 18 september 1966. De Westlandiaan van 14 september 1966 deed daarvan aankondiging, aanvang 14.30 uur. Terrein Hugo de Grootlaan achter het sportfondsenbad te Dordrecht. Vertrek om 12.30 uur vanaf Hotel Westlandia. Ook het elftal werd al bekend gemaakt. De navolgende spelers bemanden het team: Joop v. d. Ende, Koos Groenewegen, Haary Scholtes en Wim Grootscholten, Herman Wolters en Leo Fransen, Toon Visser en Wil Roos, Ton Ballering, Kees van Dam en Ton v. d. Voort.
Reserves: Peter Hoogerwerf en Jan van Velzen.

Tonoudedoos