Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 389

Oude doos 389

Uit het binnenhof van 10 oktober 1966

Westlandia verloor van de Musschen

De Musschen uit Rotterdam hebben de wedstrijd tegen Westlandia van arbiter f. v. Boven cadeau gekregen. Op de eerste plaats was het eerste doelpunt een schoolvoorbeeld van buitenspel. Voorts het feit dat de voor de rust goed spelende Westlandianen door zeer partijdige beslissingen geheel uit hun spel werden gehaald. Toen bovendien doelman v. d. Ende in de tweede helft compleet “groggy” werd gewerkt door de Rotterdammers, onderstreepte deze arbiter – die kennelijk een goede beurt wilde maken bij de aanwezige KNVB-bestuurder en ex clubbestuurder van de Musschen de heer D. Nijs – zijn partijdigheid. Jammer, bijzonder jammer, voor de hardwerkende Westlandianen dat hun hierdoor een verdiende zege of gelijkspel is ontgaan. Westlandia startte in hoog tempo en waren geenszins bevreesd van koploper De Musschen. De eerste de beste aanval van de goed doorzettende Ballering leverde bijna de openingstreffer op, maar de bal ging rakelings voorlangs het doel. De eerste hoekschop kopte g. Scholtes juist over. De in deze periode snel op dreef zijnde Ballering lag in de vijfde minuut de basis van de openingstreffer. Zijn harde schot werd door doelman Ten Kate slechts half gekeerd, zodat Kees van Dam alle tijd kreeg om te scoren 1-0. Even zag het ernaar uit dat de goed doorlopende Verhey zijn aanvalsleider v. d. Most tot scoren zou aanzetten, maar de defensie klaarde dit gevaar. Overigens mocht G. Scholtes niet mopperen dat v. d. Most niet profiteerde van een mistasten van hem.

Westlandia bleef energiek en goed op de bal spelend, aanvallen. Door arbiter van Boven werd herhaaldelijk de cadans van deze aanvallen door partijdige beslissingen gebroken. In de 26e minuut deed de arbiter Westlandia figuurlijk de das om, toen met een schoolvoorbeeld van buitenspel – waarbij grensrechter Veenman terecht appelleerde – v. d. Most de balans in evenwicht bracht. Op meesterlijke wijze knalde w. Grootscholten met een afstandsschot de tweede voltreffer via de handen van doelman Ten Kate in de touwen 2-1, in de 30e minuut, viier minuten later ontkwam het doel van De Musschen op wonderbaarlijke wijze aan een doorboring, mede doordat in laatste instantie D. v. d. Ende de bal rakelings over knalde. Op zeer fraaie wijze redde doelman J. v. d. Ende op een gevaarlijke kopbal van linksbuiten de Graaf. Nadat op de valreep van de rust Kees van Dam hard had ingeschoten kwam de bal bij de attent reagerende Ton Ballering die met een zeer fraaie voltreffer Westlandia naar een verdiende 3-1 voorsprong schoot. Wie had gedacht dat Westlandia direct onder druk zou worden geplaatst in de tweede helft kwam bedrogen uit. De eerste aanvallen ware weer voor de Westlandianen. Een vliegend schot van Leo Fransen suisde rakelings naast, terwijl Ton Ballering in de 2e minuut zijn schot buiten bereik van doelman Ten Kate tegen de kruising van paal en lat zag belanden. Dit werd de arbiter van Boven kennelijk al te gortig. In de kortste keren werden de Westlandianen weer uit hun spel gehaald met de vreemdst mogelijke en partijdige beslissingen. Mede hierdoor konden de Rotterdammers met een ver opdringend offensief de Westlandianen onder druk plaatsen. Een fel schot van v. d. Most keerde doelman v. d. Ende keurig. Nadat Ballering de bal juist over het Rotterdamse doel had geschoten, was het linksbuiten de Graaf – die even vrij werd gelaten door Jac. Groenewegen – en daarvan prompt profiteerde, met een onhoudbare schuiven in de 13e minuut de achterstand verkleinde.

Vlak daarop annuleerde de arbiter een vierde voltreffer van Westlandia van de voet van Kees van Dam wegens buitenspel. De Rotterdammers vonden daarin met de steun van de scheidsrechter de stimulans om fel doorzettend druk op de Westlandia-veste uit te oefenen. De wijze waarop in deze periode doelman v. d. Ende door de Rotterdamse voorwaartsen enkele malen werd “genomen” had beslist niets meer met voetbal te maken .........maar waarschuwingen aan het adres der Rotterdammers vond deze arbiter kennelijk niet nodig. Uit een serie hoekschoppen, mede veroorzaakt door het onvoldoende wegwerken van de half geblesseerde doelman v. d. Ende, kopte aanvoerder Verhey in de 28e minuut een door de Graaf genomen hoekschop onhoudbaar in de bovenhoek 3-3. Nog geen twee minuten later zorgde diezelfde speler op identieke wijze voor de vierde treffer. Ditmaal kopte hij de bal uit de hoekschop van van Driel buiten bereik van de vertwijfelend springende doelman v. d. Ende, in het doel. Westlandia kwam in het resterende kwartier weer feller in de aanval, maar zij waren door deze arbiter uit de cadans van hun spel gehaald. Het gelukte hen niet meer een “vuist” te maken zodat de alleszins verdiende gelijkmaker niet op het scorebord kwam te staan. Arbiter F. v. Boven vond het voorts ook niet nodig om de 4 minuten oponthoud door blessures na de officiële speeltijd te laten doorspelen! Het was aan de goede afzetting en bescherming van het Westlandia-bestuur te danken dat de arbiter ongehinderd – zij het met een begrijpelijk uitjoelen van het terecht geërgerd publiek – de kleedkamer onbedreigd kon bereiken. Arbiter F. van Boven bewees de voetbalsport in het algemeen en Westlandia in het bijzonder een zeer slechte dienst!!!

In de volgende oude doos: Westlandia rouwt om Nees Pellikaan

Tonoudedoos