Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 390

Oude doos 390

Uit het binnenhof van 24 oktober 1966

Vleugellam Westlandia verloor verdiend met 1-0

Naaldwijk - Ondanks verschillende terreinafkeuringen was er voor de wedstrijd Westlandia – Laakkwartier een matige belangstelling. De thuisblijvers zijn deze middag volledig in het gelijk gesteld. De volgelingen van van Zeyl en van Uffelen hebben bijzonder teleurgesteld door onnodig met 1-0 te verliezen. Leo Fransen en W. Grootscholten ontbraken wegens blessures. C. v. d. Ende en P. Behrtel completeerden de groen-witten. Hierdoor had een omzetting plaatsgevonden, met P. Behrtel en D. v. d. Ende op de vleugelplaatsen. De Westlandianen kregen deze middag beslist geen loon naar het harde werken, maar wel een verdiende nederlaag. Want ondanks het feit dat de Westlandianen vrijwel de gehele wedstrijd een duidelijke veldmeerderheid hadden, zijn zij in de afwerking voor de Laakkwartier-veste hoogstzelden werkelijk gevaarlijk geweest. En toen na zeven minuten in de tweede helft de groen-witte defensie – waarin A. Visser en H. Wolters uitblonken – een kostbare fout maakte, profiteerde Laakkwartier daar zeer attent en dankbaar van om de twee kostbare punten mee naar Den Haag te nemen. Reeds de eerste aanval van Laakkwartier resulteerde in een hoekschop, waarna Kees van Dam een kans kreeg, maar hij maaide over de bal heen.

Westlandia was in het begin sterker, maar het gevaar kwam van Laakkwartier toen rechtsbuiten Haaselman inkopte en doelman v. d. Ende fraai redde. Na 20 minuten spelen kroop Westlandia door het oog van de naald toeN Emmerik doelman v. d. Ende, die de bal in eerste instantie had weggeslagen, bijna had verschalkt. G. Scholtes knalde een keer naast, terwijl Groenewegen een goede kans om zeep bracht door de bal te ver voor zich uit te spelen. In de 35e minuut had de hardwerkende Ballering pech met een fraaie kopbal – uit een voorzet van Behrtel – die rakelings over het doel ging. Een hard schot van Jac. Groenewegen werd even fraai door doelman Klumper uit het doel geranseld. Na de rust, die met blanke stand inging, kreeg Bartels na 3 minuten een vrije trap te nemen, die gevaarlijk voor het heiligdom van doelman v. d. Ende belandde, maar gelukkig op niets uitliep. In de 7e minuut kwam het fatale moment voor de groen-witten. Een vrije trap werd met een harde schuiver door Kamerbeek genomen. Doelman v. d. Ende stopte de schuiver, maar niet klemvast. Zowel de doelman als de verdedigers bleven verstomd staan kijken hoe een attent reagerende Bijsterveld de bal in het doel deponeerde. Vlak daarop was het bijna gelijk, maar de scrimmage voor het Laakkwartier-doel werd met kunst en vliegwerk opgelost. Een vleugellam Westlandia dat zeer slecht plaatste, veroverde in de resterende periode een duidelijke veldmeerderheid, maar het harde werken was volkomen onproductief. Back Wolters knalde juist onder de deklat, maar doelman Klumper redde ten koste van een hoekschop.

De wedstrijd kreeg gedurende tie minuten een kleine opleving. In die periode misten kopballen van Behrtel en Scholtes de juiste richting of waren te zacht om doelman Klumper te verontrusten. Toen het verlossende eindsignaal van de goed leidende arbiter W. D. v. d. Pol was het verder een matige vertoning. Misschien is het voor Westlandia en pleister op de wond dat ook Fluks, LFC en Blauw-Zwart het niet tot een overwinning konden brengen, waardoor de afstand tussen deze ploegen en de rode lantaarndrager niet groter is geworden.

In de volgende oude doos: RECHTEN EN PLICHTEN UIT DE WESTLANDIAAN VAN 19 OKTOBER 1966 EN.... SPELERS NEEM JE IN ACHT.

Tonoudedoos