Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 399

Oude doos 399

Uit de Westlandiaan van 21 december 1966

Kerstgedachte

In het komende weekeinde zullen de sportmensen met hun sport en spel plaats moeten inruimen voor het zo prachtige kerstgebeuren. Juist in de nachtmis(meestal om 5 uur ’s morgens) komt de grote gebeurtenis van 1966 jaren terug, de geboorte van de Zoon des mensen, Christus onze verlosser, weer zo goed tot zijn recht, tijdens het voorlezen van het Evangelie. Dan zien wij Maria en Jozef, opgeroepen en vele dagen reizende t. b. v. een volkstelling onder koning Herodes, semi vorst van het Romeinse Rijk, langs de volle huizen trekken, uitziende naar een onderdak voor de nacht, waarvan men, in draagwijdte en enorme betekenis, nog geen flauw benul had. En als wij dan later de engelen horen zingen en ons buitenstads begeven naar het heuvellandschap van Jordanië en daar ergens bij een groepje kaal gewaaide bomen in een doodgewone stal, een stralend kindje bij zijn van verrukking bijna duizelig geworden Vader en Moeder ontwaren, dan moet er zich wel een bijzondere vertedering van ons meester maken. Zachtjes beginnen wij de geleidelijk wegebbende gezangen van het engelen-koor mee te neuriën. Zelfs de verstokte hardvochtige kerel raakt hier beduusd! Is het niet een heerlijk sfeervol feest, dat mooie Kerstfeest? Menig Kerstplaatje zal weer eens de voorkeur genieten op de gezinsplatenspeler en menig huiskamerkoor zal, naast de vele kerkkoren – met en zonder volkszang – de grote kerstdag met gejubel doorbrengen. De jubel van het schone en verheven kerstrepertoire. Laat ieder er op zijn of haar manier met volle teugen van genieten. Dat is in onze jakkerige tijd vol spanningen een welkome oase. En passant kunnen we de gelegenheid te baat nemen, een nieuw en gedegen goed voornemen te maken voor het komende nieuwe jaar. In deze geest wensen wij u allen, trouwe lezers en lezeressen, een ZALIG KERSTFEEST.

Jac.

In het verleden, zie boven, was de beleving van het Kerstfeest toch wel anders dan we nu gewend zijn. Door zo een beschrijving als hierboven merk je dat er in 50 jaar, het een en ander verandert. Terwijl je het per jaar volgend eigenlijk niet merkt.Ton wenst u allen een goede oude doos 1967 en voor het heden prettige kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2017. Mag Westlandia die mooie club blijven die we al zo een 95 jaar ervaren.

In de volgende oude doos: Westlandia – Fluks 16 januari 1967.

Tonoudedoos