Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 401

Uit het Binnenhof van maandag 30 januari 1967

Hattrick van Bolleboom deed Westlandia das om

Voetbalgeluk voor RKAVV

Naaldwijk - Het duel tussen R.K.A.V.V. en Westlandia op het goed bespeelbare terrein te Leidschendam is in een 4-1 zege geëindigd van de gastheren. De Leidschendammers waren in hun aanvalsspel doortastender dan de Westlandianen en vooral aanvalsleider S. Bolleboom – een doorlopend gevaar voor iedere defensie – wist met drie voltreffers de Westlandianen de genadeklap te geven. Overigens was alle voetbalgeluk wel aan de zijde der RKAVV érs al willen wij daarmede de volkomen verdiende zege van de Leidschendammers belsist niet kleineren.

Dit voetbalgeluk demonstreerde zich na 3 minuten toen linksbuiten Goeman vanuit de linkervleugel een als voorzet bedoelde inzending deed die – mede door de stugge wind – via de onderkant van de deklat achter de onthutst kijkende doelman v. d. ende in het net verdween. Deze gelukstreffer inspireerde de rood-witten en binnen vijf minuten dwongen zij een vijftal hoekschoppen af, waarbij de groen-witte defensie bijzonder paniekerig optrad. Hierbij maakte ook doelman v. d. Ende enkele fouten die echter niet noodlottig werden. Toch kwam RKAVV op 2-0 en wel op een bijzonder fraaie wijze. Een open aanval over links werd door linksbuiten van Bentum afgerond met een voorzet, die met een zeer fraaie kopstoot van aanvalsleider S. Bolleboom in een treffer werd omgezet. Westlandia liet zich door deze tegenslagen niet ontmoedigen en wist na ongeveer een kwartier spelen ook de aandacht te richten op de aanval. Nadat een hoekschop op niets was uitgelopen, maakte in de 18e minuut doelman van Bregt geen schijn van kans te geven. De fraaiste aanval van de gehele wedstrijd kwam op naam te staan van Westlandia. Vlak voor de rust combineerden de groen-witten zich handig door de rood-witte defensie. Ton Ballering lanceerde daarbij op maat de geheel vrijstaande Wil Roos , die tot grote teleurstelling van alles wat groen-wit heet de bal naast het doel schoot. Zelfs kwam Ton Ballering daarna nog dicht bij de gelijkmaker, maar een te fors inlopen van de doelman voorkwam het gevaar. Doordat de arbiter vijf minuten te lang liet spelen in deze eerste speelhelft, ontworstelden de rood-witten zich in de slotperiode van de eerste helft. Maar de kansen die zij zich wisten te scheppen werden door Remmerswaal en Goemans teniet gedaan.

Veldoverwicht

In de tweede helft startte Westlandia met een veldoverwicht. Vanuit het middenveld werd goed combinerend de aanval opgebouwd maar in de aanval strookte het deze middag volkomen. De voorwaartsen wisten beslist geen vuist te maken, zodat doelman van Bregt weinig moeilijk werk kreeg op te knappen. Bovendien maakte de arbiter na vijf minuten voor de Westlandianen een kostbare fout – overigens wel de enigste van deze middag behoudens het te lang spelen in de eerste helft – door Westlandia een vrije trap toe te kennen in plaats van de voordeelregel toe te passen. Ton Ballering wist zich namelijk van de defensie der rood-witten te ontdoen en kreeg daardoor een reële scoringskans, De arbiter annuleerde deze kans om voor het te fors tackelen van de rechtsachterspeler een vrije toe te kennen, die op niets uitliep. Een kopbal van Roos was weliswaar wel goed gericht maar te zacht om doelman van Bregt te verontrusten. Gedurende meer dan een half uur had Westlandia druk uitgeoefend op de RKAVV-veste, zonder echter tot bijzonder gevaarlijke inzendingen te komen. Zoals het dan zo vaak in de voetballerij te zien is viel toen juist een treffer aan de andere zijde. Bij een gevaarlijke uitval bracht rechtsbuiten van Bentum de bal op maat voor de doelmond alwaar S. Bolleboom gereed stond om middels een ferme kopstoot de stand naar 3-1 te koppen. Ondanks deze tegenslag gaven de groen-witten het niet op, maar helaas was het aanvalsspel zo pover en fantasieloos dat doelpunten uitbleven. Bij een uitval 8 minuten voor het einde verrichtte S. Bolleboom de hattrick, waarbij hij de medewerking kreeg van de doelman. Een door hem ingeschoten bal sprong via doelman v. d. Ende weer voor zijn voeten en in tweede instantie verzuimde hij niet om het net te laten bollen! In de resterende minuten bleven de Westlandianen het proberen, maar ook in deze slotfase kon Wil Roos het net niet vinden en schoot de bal in vrije positie tegen doelman van Bregt. Zodat na het laatste fluitsignaal van arbiter J. v. Beveren de RKAVV érs met een verdiende 4-1 zege de kleedkamer konden opzoeken.

In de volgende oude doos: Westlandia - LFC op 22 januari 1967

Tonoudedoos