Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 406

📁 Mooie verhalen 📅 vrijdag 17 februari 2017
Oude doos 406

Uit het binnenhof van maandag 6 maart 1967

Westlandia nam revanche en ontnam RVC kampioenskans

Twee nerveuze ploegen in het veld

Naaldwijk- Volkomen verdiend heeft Westlandia revanche genomen met 1-0 voor de destijds in Rijswijk geleden 5-1 nederlaag van RVC. Overigens haalde het spelpeil geenszins het niveau van de vorige week in de wedstrijd tegen Laakkwartier, maar dat was voornamelijk te danken aan het tegenspel van de RVC érs. Het was deze middag bijzonder gelukkig dat arbiter G. Jonker een voortreffelijke leiding ten beste gaf en het spel goed kort hield, waardoor de grenzen van onsportiviteit niet of nauwelijks werd overtreden. Alleen de RVC back van Gaalen maakte daarop een minder aangename uitzondering. Deze speler ziet kennelijk alleen maar de bal en houdt totaal geen rekening met zijn tegenspelers. Hij mocht niet mopperen dat toen hij op de grond liggend Ton v. d. Voort duidelijk natrapte niet naar de kleedkamer werd verwezen.

In de eerste speelhelft was het aan het vertoonde spel duidelijk aan te zien dat twee nerveuze ploegen aan het werk waren. Had RVC nog reële kansen op de titel van de tweede klasse A in west II, terwijl Westlandia aan de eindspurt is begonnen voor het behoud van dit tweede klasse-schap. Westlandia liet na een aanvankelijk door RVC ingezet offensief het middenveld deze middag teveel vrij voor de tegenspelers. Aan de andere kant was het doelman de Graaf die goed reageerde op een boogschot van Kees van Dam. Daar zowel Kloor als Hoed en van Leeuwen de afwerking op de juiste wijze verwaarloosde, kon de groen-wit defensie het goed klaren. In de 33e minuut werd Wessels fel op de huid gezeten door Wil Roos en in paniek stompte hij met beide handen in het beruchte gebied de bal naast het doel over de doellijn. De arbiter, die dit kennelijk was ontgaan wuifde de penalty weg en gaf een hoekschop, die op niets uitliep. Het leek uitstel van executie daar Wil Roos in de 40e minuut de bal in het doel kon lopen, maar de bal schampte via zijn lichaam voorlangs het doel. Vlak voor de rust liet de deze middag met C. v. d. Ende goed op dreef zijnde H. Wolters de rechtsbuiten van Leeuwen even te vrij, maar gelukkig voor alles wat groen-wit was schoot van Leeuwen deze bal hoog over het bekwaam door doelman v. d. Ende verdedigd heiligdom.

Tweede helft

Reeds in de eerste minuten van de tweede helft was het een teken aan de wand voor RVC van een dreigende nederlaag. De rood-zwarte defensie liet enkele kostbare steekjes vallen en zij hadden geluk dat Ton v. d. Voort juist het beslissende tikje niet kon geven en dat Wil Roos een goede kans onbenut liet. Gaandeweg werden de aanvallen van Westlandia duidelijk sterker van inhoud en afwerking dan in de eerste speelhelft. Toch duurde het tot de 12e minuut voor het einde, toen Leo Fransen de bal op maat van Ton Ballering op maat kreeg toegespeeld en na een dribbel op de rechtervleugel lanceerde hij tijdig Wil Roos die op zeer fraaie wijze doelman de Graaf kansloos maakte. In de resterende minuten trachtte RVC de gelijkmaker op het scorebord te brengen. Inderdaad ontstonden hachelijke momenten voor de Westlandia-veste. Maar de voorwaartsen voor RVC wachtten steeds opnieuw met de bal op het doel te schieten, waardoor H. Scholtes c.s. met zijn versterkte defensie ondernamen de groen-witten verschillende gevaarlijke uitvallen, waarbij de Westlandianen enkele malen dichter bij een tweede treffer kwamen dan de RVC érs bij de gelijkmaker. Door deze zege hebben de groen-witten de laatste plaats overgedaan aan Fluks en zijn zelfs Blauw-Zwart (dat van LFC verloor) en ook 13 punten heeft, maar met één wedstrijd meer gespeeld, voorbij gestreefd. Het behoud hebben de groen-witten daarom nog volledig in eigen hand. Gezien de verrichtingen tegen de beide koplopers Laakkwartier en RVC kunnen overige wedstrijden met vertrouwen tegemoet worden voorzien.

In de volgende oude doos: Westlandia – RVC op 5 maart 1967

Tonoudedoos