Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 407

📁 Mooie verhalen 📅 woensdag 01 maart 2017
Oude doos 407

UIT HET BINNENHOF VAN MAANDAG 13 maart 1967

Westlandia ’s voorhoede stelde gisteren teleur

Verdediging Leonidas kon elke aanval tijdig keren

Naaldwijk - Voor het inhaalprogramma stond gisteren alleen de wedstrijd Westlandia – Leonidas vastgesteld. Het is een wedstrijd geworden waarin Westlandia vrijwel zonder voorhoede heeft gespeeld. Het merendeel van deze ontmoeting bestond uit aanvallen van Westlandia op de Leonidas speelhelft. Maar hoe talrijk ook van aantal en goed van opzet hardwerkende Westlandianen Harry Scholtes, Herman Wolters, Cock v. d. Ende, Wim Grootscholten en Antoon Visser de aanvallen ook opbouwden, de voorhoede liet het vooral afweten. Aanvoerder Hendriks, goed bijgestaan door v. d. Broeck, kreeg met zijn verdedigers steeds opnieuw de gelegenheid de aanvalsgolf tijdig te keren, omdat de voorhoede treuzelde en onzuiver de bal afspeelde. Dit wordt vooral onderstreept door het feit dat ondanks deze doorlopende veldmeerderheid van de Westlandianen slechts eenmaal een goed gericht schot van Kees van Dam – zeven minuten voor het einde – de doelman werkelijk in actie bracht. Leonidas bepaalde zich tot uitvallen, waarbij duidelijk werd dat zij tactiek en baltechniek goed beheersen. Deze aanvallen waren weliswaar niet talrijk maar wel steeds opnieuw gevaarlijk. Leonidas kwam middels een kapitale blunder in de 23e minuut aan de leiding. Een ongevaarlijke bal die doelman v. d. Ende op het punt stond op te vangen, werd door W. Grootscholten ongelukkig voor de toelopende Treiter gekopt, die de bal slechts voor het inlopen had. Drie minuten voor rust kroop Leonidas als het ware door het oog van de naald toen de deze middag laconiek leidende arbiter E. J. van Maanen slechts een hoekschop gaf in plaats van een penalty toen back A. v. d. Broeck de bal met de arm over de doellijn werkte in het beruchte gebied.

Na deze 1-0 voorsprong begon Westlandia in de tweede helft met een voortzetting van het offensief. Wil Roos – off Day zoals de medevoorwaartsen – kwam vrij voor doelman Andre Suyke toen na vijf minuten spelen de back op zijn doelman terugspeelde, maar door te lang wachten stelde hij aanvoerder Hendriks in de gelegenheid tijdig het gevaar te bezweren. Overigens liep het na ongeveer een kwartier spelen ook voor de Westlandianen goed af toen de defensie andermaal een steekje liet vallen maar Treiter verzuimde de afwerking.

In de 17e minuut kwamen de Rotterdammers andermaal fortuinlijk aan een tweede treffer, toen de door linksbinnen Koster ingeschoten bal via de paal in het doel terecht kwam. 2-0. Had bij rust Kok zich door M. v. d. Werf laten vervangen, na een botsing met C. v. d. Ende moest er nog een tweede Leonidas-reserve zich binnen de lijnen melden. Middendorp werd vervangen door F. Weterings. Toen 13 minuten voor het einde Ton v. d. Voort iets al te fors van de bal werd gewerkt door back A. v. d. Broeck, kende de arbiter E. v. Maanen Westlandia een strafschop toe die dankbaar door spil H. Scholtes in een doelpunt werd omgezet. 2-1. Eerst toen werd het aanvalsspel iets feller, maar jammer genoeg voor geheel de groen-witte aanhang duurde het allemaal veel te lang om een dergelijke defensie te verontrusten.

Reactie

Kees van Dam stak reeds juichend zijn armen omhoog toen hij de bal keihard in de verste bovenhoek joeg, maar even subliem als het schot was de reactie van doelman Suyke, die de bal even fraai tot hoekschop ranselde. Een serie hoekschoppen die hieruit kwam was niet in staat om de alleszins verdiende gelijkmaker te bewerkstelligen. Door deze nederlaag is Westlandia weer naar de voorlaatste plaats – samen met Blauw-Zwart – afgezakt. Hopelijk maken de groen-witten volgende week tegen HBS deze onnodige nederlaag weer goed.

In de volgende oude doos: Uit de Westlandiaan van 8 maart 1967

Tonoudedoos