Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 412

📁 Mooie verhalen 📅 maandag 03 april 2017
Oude doos 412

Uit het Binnenhof van 10 april 1967

Heeft Westlandia zich reeds met degradatie verzoend?

Naaldwijk - Wie zondag de trip naar Leiden heeft gemaakt teneinde getuige te zijn van het degradatieduel tussen LFC en Westlandia, zal gezien het vertoonde spel van de Westlanders, zich afvragen of de Westlandianen zich bij voorbaat reeds bij de degradatie vanuit de tweede klas hebben verzoend. Het spel der groen-witten was zo futloos en onsamenhangende en slecht verzorgd dat de nederlaag tegen LFC volkomen verdiend was. Overigens hebben de Westlandianen een bijzonder ruw met de kansen omspringend LFC ontmoet, daar de Leidenaars beslist met aanzienlijk groter verschil dan met een benauwde 2-1 zege uit de strijd hadden kunnen komen.

De eerste speelhelft was het duidelijk dat het voor de winde spelende LFC dat de Westlandia-defensie voor talrijke problemen plaatste. Vooral de goed spelende LFC-voorwaartsen Shirra, H. v.d Star en P. Laarhaven wisten zich talrijke kansen te scheppen. Een serie zeer gevaarlijke hoekschoppen op de Westlandia-veste werden met kunst en vliegwerk afgeslagen. Toen een slecht genomen uittrap van doelman v. d. Ende via Kees van Dam bij H. v. d. Star belandde had deze handige speler weinig moeite in de 17e minuut de score te openen. Bijna was het vlak daarop gelijk maar doelman v. Leeuwen redde fraai toen de beste man van de Westlandia-voorwaartsen Kees van Dam gevaarlijk werd. Toen in de 23e minuut W. Grootscholten verzuimde in te grijpen, knalde H. Shirra vanuit een moeilijke hoek met een schuiver zijn ploeg naar een 2-0 voorsprong. Westlandia trachtte weliswaar met uitvallen het spel te verplaatsen maar verder dan een door Ballering in het zijnet geschoten bal kwamen zij niet. De rustig spelende spil L. de Jong had – vooral met de ontactische hoge ballen van de Westlandianen – weinig moeite met de schaarse Westlandia aanvallen.

Een voorzet van Laarhoven kopte H. v. d. Star juist in handen van de attent reagerende doelman v. d. Ende terwijl een tactisch boogballetje van P. Grübel buiten bereik van de doelman door de deklat werd gekeerd. De speelwijze van A. v. d. Berg van LFC kon weinigen bekoren, waartegen de arbiter onvoldoende optrad, waardoor het spel wel eens een te fors karakter kreeg. Vlak voor de rust had H. v. d. Star de bal nog slechts voor het inschieten, maar het zachte rolletje werd door de doelman opgeraapt. In de tweede helft startte Westlandia met het windvoordeel.

Zij moesten echter weldra hun geblesseerde aanvoerder H. Scholtes laten vervangen door Jos Kester, die reeds een wedstrijd in het tweede elftal had gespeeld. !! Toen in de 12e minuut Kees van Dam handig was doorgebroken en op het punt stond de achterstand – in die periode van groot en gewichtig belang – te halveren, werd hij juist op de rand van het strafschopgebied op zeer grove wijze door P. de Jong gevloerd. Dit liep voor P. de Jong bijzonder gunstig af…… daar hij door de arbiter slechts op het boekje werd gezet in plaats van naar de kleedkamer verwezen te worden. Door het windvoordeel kwamen de Westlandianen meer in de aanval maar zoals gezegd werd er bijzonder nonchalant en fantasieloos gespeeld, dat het vriend en vijand verbaasde dat de voor de rust zo goed ingrijpende LFC-defensie nu lelijke steken liet vallen. Van deze misgreep konden de groen-witten evenmin profiteren. Het duurde tot aan de 14e minuut voor het einde toen de doorzettende C. v. d. Ende de bal naar de vrijstaande Ton Ballering werkte die de achterstand halveerde 2-1. Met nog 14 minuten te spelen zat er voor een gelijkspel nog voldoende in. Maar wie gedacht zou hebben dat Westlandia op gelijke voet zou komen, kwam in de resterende minuten bedrogen uit. Weliswaar waren de Westlandianen meer in de aanval maar echt gevaarlijk waren zij voor doelman v. Leeuwen niet. Daartegenover stonden de zeer gevaarlijke uitvallen die voor LFC vele scoringskansen boden. H. v. d. Star miste enkele fraaie kansen terwijl Laarhoven en Grüber het ook in de afwerking verder lieten afweten. Daar Blauw Zwart een kostbaar puntje op HBS veroverde en door het presentje van vorige week van RKAVV (6-0) is de Wassenaarse ploeg 3 punten op Westlandia uitgelopen, zodat de directe kansen voor behoud sterk voor de Westlandianen is gereduceerd. Over twee weken is de wedstrijd tegen Blauw Zwart in Wassenaar.

In de volgende oude doos: WESTLANDIA - ALPHEN op 16 april1967

Tonoudedoos