Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 413

Oude doos 413

📁 Mooie verhalen 📅 vrijdag 07 april 2017

Uit het binnenhof van 17 april 1967

Westlandianen hebben tweede klasserschap na 3-0 zege in eigen hand, Alphen werd verslagen

Naaldwijk - Westlandia moest beslist van Alphen winnen om de kans, het 2e klasserschap te prolongeren, in eigen hand te houden. Welaan, de groen-witten hebben voor de rust duidelijk getoond zich niet bij voorbaat bij degradatie neer te leggen. Er werden tal van vlotte aanvallen opgebouwd, er werd hard gewerkt en al bleven tal van kansen onbenut, de 2-0 voorsprong waarmee werd gedraaid was ruimschoots verdiend en voldoende voor de uiteindelijk 3-0 zege. Dat betekent dat wanneer nu volgende week van Blauw-Zwart gewonnen wordt – en FLUKS nog een puntje heeft verspeeld – de Westlandianen tweedeklasser blijven. Een bijzonder sensationele eindfase derhalve !

Hoewel tegenwind inspelend, bouwden de gastheren aldra enige goede aanvallen op…. Maar aldra bleek dat het Wil Roos deze middag niet zou meezitten. Een handig doorgespeelde bal van Ton Ballering werkte hij te zacht af. Enige minuten later plaatste Wim Grootscholten naar de uitstekend op dreef zijnde Leo Fransen, die de bal in de doelmond plaatste waaruit Wil Roos tenslotte nog een hoekschop overhield. Deze werd hoog voorgezet, maar Ton v. d. Voort schoot rakelings naast. Ook in de 10e minuut maakte de Westlandia-aanhang zich op om te juichen toen Roos voor de goede Alphense doelman verscheen, maar ook ditmaal lukte het niet. Alphen trachtte het spel te verplaatsen, hetgeen de gestreepten dan een hoekschop opleverde, maar Toon Visser ruimde en tegelijk waren de gastheren er tussenuit. Toch moest vlak daarop doelman Joop v. d. Ende door tijdig uitlopen gevaar bezweren. Over en weer ontstonden nu wat gevaarlijke momenten, waarbij ook nog een afgekeurd doelpunt viel. Toch was Westlandia duidelijk de betere ploeg. Alleen………. Het zo verdiende doelpunt bleef uit. Maar toen Wil Roos een onverwachts fraai schot inzond dat even fraai tot hoekschop was verwerkt, bleek Harry Scholtes van dit voorbeeld te hebben geleerd. Hij ging naar voren….. en inderdaad, na 30 minuten moest de Alphense doelman zich voor zijn fraai schot gewonnen geven 1-0. Kort daarop plukte de doelman een schot van Toon Visser. Toen loste – opnieuw – Herman Wolters een lastige situatie bekwaam op , speelde naar Fransen, die Ton Ballering aan het werk zette en… in de 35e minuut leidde Westlandia met 2-0. De bezoekers gaven de moed niet op. Enige verre schoten werden gelost en tegen de rust moest doelman v. d. Ende zijn talenten tonen om de nul te handhaven. Zo werd met een volkomen verdiende 2-0 voorsprong gedraaid.

Lager niveau

In de tweede helft moest de Alphense doelman zich strekken om een terugspeelbal nog tot hoekschop te verwerken. Hoewel de thuisclub nu wat windvoordeel had, lanceerden de bezoekers even wat aanvallen. Maar Cock v. d. Ende en zijn secondanten stonden geen succes toe. Er vielen verschillende goede aanvallen te noteren, o. a. toen na 10 minuten Ballering een kopbal net naast kopte en ook Wil Roos geen geluk met een kopstoot had. Een “snoei” van Kees van Dam ging rakelings over. Maar gaandeweg daalde het tempo. Bovendien gingen de Westlandianen het spel wat te kort houden. Ton v. d. Voort moest zich na een half uurtje laten vervangen door André v. d. Ende en zo ging men de laatste fase van de wedstrijd in met de vraag of het Wil Roos nu toch zou gelukken een doelpunt op zijn naam te brengen, dan wel of hij die voor de belangrijke wedstrijd tegen Blauw - Zwart zou bewaren. Een voorzet van Kees van Dam belandde bij Ballering, maar het leverde slechts een hoekschop op. Toon Visser zag een vrije trap over gaan… en toen 7 minuten voor tijd gelukte het Wil Roos dan toch om het leder langs de uitgelopen doelman in het net te deponeren (3-0). Daarna lanceerde André v. d. Ende een hoge voorzet waarop Ton Ballering toesnelde inschoot…. Ook Kees van Dam knalde nog… maar de bal wenste niet in de touwen te gaan. Alphen kreeg nog een kans om uit een vrije trap de eer te redden, maar dat stond Joop v. d. Ende niet toe en met een kostbare overwinning – ook moreel zo belangrijk – brak het einde aan van deze faire strijd waarin de Westlandianen vooral vóór de rust een vlot partijtje hebben vertoond. Zulks geeft derhalve vertrouwen voor de komende strijd!

Stand 2e klasse A

De Musschen 22-31
Alphen 21-21
Laakkwartier 22-28
ODS 22-21
RVC 22-26
LFC 20-18
RKAVV 22-23
Blauw Zwart 21-16
HBS 22-22
Westlandia 21-15
Leonidas 22-22
Fluks 21-15

In de volgende oude doos: BLAUW- ZWART WESTLANDIA op 23 april1967

Op zaterdag 21 april l967 schreef het Binnenhof

Westlandia moet winnen morgen(23 april 1967) om 2e klasser te blijven!! Na vele weken van steeds groter wordende spanning weten we dus zondagmiddag of Westlandia 2e klasser kan blijven, dan wel of de groen-witten volgend seizoen als derde klasser moeten aantreden. De laatste wedstrijd brengt – althans kan brengen – de beslissing omdat deze in Wassenaar gaat tegen de mede – kandidaat Blauw- Zwart. Wanneer de Wassenaarders winnen blijven zij in ieder geval behouden voor de tweede klasse, ook al wint Fluks in Leiden van LFC. Want dan eindigen onze streekgenoten onderaan. Wint Westlandia – en wint Fluks ook – dan degradeert Blauw – Zwart terwijl Westlandia en Fluks nog moeten gaan uitmaken wie op de fatale voorlaatste plaats eindigt. Aan een gelijkspel hebben de Westlandianen alleen dan wat, alsook Fluks één of twee puntje verspeelt. Kortom het is duidelijk dat het een bijkans beslissende wedstrijd daar in Wassenaar wordt. Bij verlies dus 3e klasser en bij winst dus in ieder geval nog een zeer goede kans op prolongatie van het tweede klasserschap. We mogen verwachten dat alle Westlandianen zich volkomen “leeg” zullen spelen in deze spanende, maar ongetwijfeld faire strijd.

VEEL SUCCES !!

Tonoudedoos