Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 414

Oude doos 414

Uit het binnenhof van 24 april 1967

Westlandia gaf voorsprong prijs

Degradatie naar derde klasse.

Naaldwijk- Het bij tijd en wijle zonovergoten terrein van Blauw – Zwart in Wassenaar dat naar schatting door 3000 voetbalenthousiasten was omzoomd, is de plaats geweest die voor Westlandia in deze competitie noodlottig is geworden. Een fraaie en verdiende 2-0 voorsprong bij de rust werd door de Westlandianen met twee blunders in de verdediging uit handen gegeven. Door de 2-0 achterstand van de eerste speelhelft naar een 3-2 zege om te buigen heeft Blauw – Zwart zich voor degradatie veilig kunnen stellen.

Het voetbalseizoen 1966-1967 zal voor de voetbalvereniging Westlandia zeker ingaan als het seizoen van arbiter F. v. Boven die in de wedstrijd tegen het Rotterdamse De Musschen onder het toeziend oog van D. Nijs, De Westlandianen een dermate morele klap heeft gegeven, die zij niet meer te boven zijn gekomen. Hoe zwak dat moreel van dit Westlandia-team wel was bleek ook gisteren weer duidelijk. Immers toen de Westlandianen na 10 minuten spelen op een comfortabele voorsprong konden bogen, waren zij zelfs toen hun nervositeit nog niet de baas. Dit werd in de tweede speelhelft de groen-witten noodlottig omdat door twee kostbare blunders van de verdediging inclusief de doelman, evenzovele voltreffers werden geplaatst. Door de enorme verkeersdrukte arriveerden talrijke Westlandia-supporters te laat op het Blauw – Zwart terrein. Zij hebben daardoor de twee voltreffers van de Westlandianen niet gezien. Het was na 4 minuten dat Westlandia (met windvoordeel) door toedoen van Leo Fransen de score opende. Zes minuten later kwam de fraaiste aanval van de gehele middag die via Fransen en Roos naar voren werd gedirigeerd, waarbij de bal op maat van de linkervleugel af werd voorgetrokken. Invaller G. Scholtes – Ton v. d. Voort was nog geblesseerd – kopte op zeer fraaie wijze de Westlandianen naar een 2-0 voorsprong. Wie gedacht zou hebben dat de Westlandianen nu iets minder nerveus zouden gaan spelen kwam bedrogen uit. Het is vooral aan het individuele spel van de gastheren te danken geweest, dat Blauw – Zwart niet tot scoren kwam in de eerste speelhelft. Daarbij moet worden opgemerkt, dat in die periode doelman v. d. Ende enige goede reddingen verrichtte op inzending van Gerwers en gebroeders v. d. Ham.

Na rust speelde Blauw – Zwart met windvoordeel en direct werd de groen-witte verdediging onder druk gezet. Toen de verdedigers in de 5e minuut onvoldoende de bal wegwerkten, werd Gerwers een niet te missen kans geboden, die deze speler tot grote vreugde van de grote aanhang ook prompt benutte. Blauw – Zwart trachtte door te drukken, maar gaandeweg wisten de Westlandianen zich onder de druk vandaan te spelen. Alvorens het echter zover was had H. v.d. Ham de kans op de gelijkmaker om zeep gebracht, terwijl doelman v. d. Ende een vrije trap van R. v. d. Ham kundi onschadelijk maakte.

In de 18e minuut werd Ballering in het beruchte gebied geblokkeerd, maar de arbiter gaf de vrije trap juist buiten het beruchte gebied. De bal werd voor het doel geplaatst, war hij door G. Scholtes werd over gekopt. Een uitval van Ballering vlak daarop was gevaarlijk van inhoud maar reikte niet verder dan een hoekschop. Westlandia beging de fout bij de uitvallen de ballen te hoog – tegen de wind in – te spelen, waardoor de stevige verdediging van Blauw- Zwart met spil v. d. Drift aan het hoofd, gemakkelijk kon ingrijpen.

Doelrijpe kans Onder hoogspanning verliepen de minuten en met nog 18 minuten te spelen was er voor beide partijen nog van alles mogelijk. Bijzonder jammer was het dat de arbiter Westlandia een fraaie doelrijpe kans ontnam toen hij het spel onderbrak voor een vermeend buitenspel van Ballering, welke mening door de neutrale grensrechter niet werd gedeeld en dit ook duidelijk maakte. Bovendien was de arbiter ook rijkelijk kwistig met het uitdelen van vrije trappen tegen Westlandia. En al waren er beslist verschillende beslissingen terecht, een enkele maal was dit zeker ten onrechte en ten nadele. Het was in het laatste kwartier dat R. v. d. Ham een vrije trap naast knalde terwijl vlak daarna de bal nog juist tot corner werd gewerkt. 10 minuten voor het einde voltrok zich het noodlot ronde Westlandia. Toen andermaal de bal onvoldoende door de verdedigers werd weggewerkt en doelman v. d. Ende zijn heiligdom verliet was het voor H. v.d. Ham bijzonder gemakkelijk om de balans in evenwicht te schieten 2-2. Twee minuten later nam de arbiter de bal onder de op de grond liggende doelman van Deursen vandaan en schopte de bal over de zijlijn. Daarna gaf hij vlak bij het Blauw – Zwart doel Westlandia een inworp waarbij Too Visser de sportieve beslissing nam om de bal maar achter te gooien.

In de slotfase trok Westlandia met de gehele ploeg in de aanval, daar men alleen bij de volle winst gebaat was. Dit werd drie minuten voor het einde fataal toen de juist niet in buitenspelpositie staande S. v. d. Ham de bal kreeg toegespeeld en vanaf de middenlijn een rush op het Westlandia-doel ondernam. Hierbij omspeelde hij beheerst doelman v. d. Ende en knalde daarna de b al in het lege doel (3-2).

Al met al voor de talrijke Westlandianen een bijzonder teleurstellende wedstrijd om na een 2-0 voorsprong een 3-2 nederlaag te moeten incasseren. Deze degradatie van de Westlandianen heeft toch ook weer een zonzijde, Immers wellicht beslist de KNVB-competitieleiding het volgend seizoen wel weer een indeling te maken met de andere Westlandse derdeklassers, waardoor weer verschillende derby’s, waarvan na de terugkeer van VELO uit de tweede klas, enige jaren verstoken is geweest, op het programma komen te staan.(Het duurde tot 1977 aleer Westlandia weer 2e klas ging spelen, door een versterkte promotie, omdat de HOOFDKLASSE werd ingevoerd.)

Tonoudedoos