Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 420

Oude doos 420

Gelezen in het Binnenhof van 16 mei 1967

Ruim 1100 bezoekers bij de wedstrijd voor St. Gregorius

Harmonie zorgde in pauze voor muziek

Kwintsheul - Ruim elfhonderd bezoekers hebben zaterdagavond op het VELO terrein in Wateringen kunnen genieten van een sportieve voetbalwedstrijd tussen een Velo-Verburch combinatie en het Westlandia elftal. Westlandia heeft de strijd gewonnen met 3-2 en kwam dus in het bezit van de St. Gregoriusbeker van de Heulse harmonievereniging St.-Gregorius dat geld bijeen wilde krijgen om nieuwe instrumenten te kopen. Op 4 juni wordt ten bate van het instrumentenfonds in de Heulse veilinghal een handbaltoernooi georganiseerd.

ACTIE NIEUWE INSTRUMENTEN

Het spreekt vanzelf dat de harmonievereniging voor en na de wedstrijd en tijdens de pauze voor pittige muziek zorgde in een muzikale show. De muzikanten begeleidden de spelers, scheidsrechter L. Tokkie en de grensrechters J. Moerkerken en de heer Hendriks naar het veld, waar zij werden verwelkomd door de heer J. van Bergenhenegouwen, de voorzitter van het actiecomité. Na de toss met de beide aanvoerders Han Grootscholten van de combinatiespelers en W. Grootscholten van Westlandia mocht Westlandia aftrappen en de Naaldwijkers namen onmiddellijk het gehele middenveld in handen, zodat de combinatie van VELO-Verburch het van uitvallen moest hebben. Al na vijf minuten werd de verdediging van de combinatie op de proef gesteld, maar keeper Hans van Leeuwen wist een doelpunt te voorkomen. Ton Ballering van Westlandia wist echter na vijftien minuten het eerste doelpunt te scoren. Westlandia behield het initiatief en dit resulteerde viermaal in een hoekschop, maar doelman Hans van Leeuwen greep steeds op tijd in. In de 35e minuut moest hij echter opnieuw capituleren toen Leo Fransen 2-0 maakte. Met nog 10 minuten te spelen leek het alsof VELO-Verburch een nederlaag tegemoet ging, maar na de rust tapte het elftal van de combinatie uit een ander vaatje.

Goede kans

Na een half uur in de tweede helft kwam de Wateringer B. Krijger uit de verdediging, passeerde C. v. Dam en wist tenslotte ook doelman Leo van Velzen te passeren, zodat de stand 2-1 voor Westlandia werd. Het combinatie-elftal bleef aanvallen, maar Ton Ballering van Westlandia wist toch nog de stand op 3-1 te brengen. Daarna benutte Hans Bom uit Wateringen een goede kans en schoot 4 minuten voor het einde de bal achter Leo van Velzen, zodat de winst voor Westlandia verminderd werd en de eindstand op 3-2 werd gebracht. Aanvoerder Grootscholten kreeg de St. Gregoriusbeker aangeboden, die beschikbaar was gesteld door Marcel v. d. Vlugt uit Naaldwijk. De aanvoerder van VELO-Verburch kreeg een lauwertak, die beschikbaar was gesteld door J. Nadorp uit Poeldijk. Jan Kleijberg dankte tenslotte de spelers en scheidsrechter voor hun medewerking aan de instrumentenactie. Zij hadden voordat de wedstrijd begon een herinneringsvaantje aangeboden gekregen. Het handbaltoernooi begint 4 juni ’s middags om één uur. Hieraan nemen deel teams van Quintus, Westlandia, VELO en Verburch. Er is voorts een demonstratiewedstrijd tegen Hermes uit Den Haag.

In de volgende oude doos: Uit de Westlandsche Courant van 28 maart 1923, Westlandia – EDOH II en Westlandia RK WIK.

Tonoudedoos