Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 427

📁 Mooie verhalen 📅 woensdag 06 september 2017
Oude doos 427

TELEURSTELLEND VOETBAL WESTLANDIA – TEDIRO: 1 – 2

Groen-witten gaan zwaar voetbalseizoen tegemoet.

Naaldwijk- Teleurgesteld verliet het “legioen” gisteren het Westlandia-terrein nadat de uitstekend leidende arbiter voor de laatste maal gefloten had in de eerste competitie wedstrijd tussen Westlandia en Tediro. Teleurgesteld wellicht niet zozeer vanwege de verdiende 1-2 nederlaag, maar veeleer door het vertoonde spel der Westlandianen. Het team is beslist nog geen eenheid en vooral het plaatsen en tempo lag aanzienlijk lager dan dat van het bezoekende Tediro.

P. Behrtel beste Westlandiaan

Het vorig jaar gepromoveerde Tediro demonstreerde vooral voor de rust een hoger tempo dan de groen-witten, al waren de Westlandianen beslist niet de mindere van hun tegenstanders, zij het in het aantal aanvallen. Reeds na vijf minuten spelen was er voor Westlandia een hachelijk moment toen een scherpe voorzet voor langs het Westlandiadoel ging waarbij defensie en… aanvallers misten. Jammer voor de groen-witten was het in de zevende minuut dat Ton v. d. Voort niet zelf de kans benutte, maar dat C. v. d. Ende dit deed en dus dit feest wegens buitenspel niet doorging. In de achttiende minuut wer het ver opdringen door H. Wolters de groen-witten fataal, daar de rechtsbuiten vrij spel kreeg en zijn aanvalsleider R. van Woerden een niet te missen kans bood. 0-1. De Westlandia-defensie raakte even in paniek waarvan Tediro profiteerde om nog meer in de aanval te gaan. Een venijnig schot van de linksbinnen werd door de staander gekeerd, terwijl vlak daarop Jac. Grootscholten op de doellijn zijn geslagen doelman te hulp moest snellen. Inmiddels had C, v. d. Ende zich door zijn broer André moeten laten vervangen.

Strafschop

Toen Wim Grootscholten duidelijk werd vast gehouden in scoringspositie ken de arbiter van Maanen terecht een strafschop toe. Aanvoerder H. Scholtes belastte zich met het vonnis …. Dat echter niet voltrokken werd daar het schot door doelman C. v. Staveren werd gestopt. Ook een indirecte vrije schop in het beruchte gebied werd even later door A. v. d. voort onbenut gelaten. Vijf minuten voor rust lukte het Westlandia eindelijk naast Tediro te komen. Ton Ballering – die zich in de tweede helft door Jac. v. d. Helm liet vervangen – gaf de bal door aan Leo /fransen die beheerst de doelman omspeelde. 1-1. De Tediro goalie C. v. Staveren moest zich door P. Schouw onder de lat laten vervangen, maar deze doelman deed niets onder voor zijn collega, gedurende de verdere wedstrijd.

In de tweede helft werd Tediro in de verdediging gedrukt, mede door goed opbouwend voetbal van de halflinie waarbij P. Behrtel zich deze middag als beste speler van de groen-witten ontpopte. Westlandia wist zich vele kansen te scheppen, maar de voorwaartsen speelden te zwak om de Tediro-defensie te verontrusten. De uitvallen van Tediro waren weliswaar niet zo talrijk maar toch gevaarlijk. Zo kreeg de linksbuiten eenmaal een unieke kans maar schoot inde handen van de goed opgestelde doelman P. Hoogerwerf. Kees van Dam – duidelijk nog niet in zijn oude vorm – miste drie unieke kansen vlak op elkaar, waarbij éénmaal de doelman fraai een kopstoot van hem tot corner werkte. Daar de groen-witten het in de afwerking gedurende het eerst halfuur in de tweede helft lieten afweten, bleef de kans op de eindzege onbenut. De arbiter volstond het natrappen van G. v. d. Draaij met een vrije schop. Tediro-aanvoerder van Veenendaal maakte het daarna wel al te bont, door de doorgebroken P. Behrtel met een natrap te vloeren. Hij ging prompt op het arbitrale boekje…. Maar de kans op een voorsprong ging voor Westlandia andermaal verloren, daar de vrije trap juist buiten het strafschopgebied werd genomen en niets opleverde.

Te ver opdringen van aanvoerder H. Scholtes werd Westlandia in de eenendertigste minuut noodlottig, daar de arbiter niet reageerde op het vlaggen van de grensrechter voor de buitenspel staande aanvalsleider R. v. Woerden. Toen bovendien doelman P. Hoogerwerf ’n misgreep deed rolde de bal onder hem door in het Westlandia-doel (1-2). In de slotfase kwam Kees van Dam andermaal enkele malen in de gelegenheid om de balans in evenwicht te brengen, maar van Dam faalde die middag volledig. In de slotfase kwamen nog enkele uitvallen van Tediro waarbij R. van Woerden in de allerlaatste minuten in het beruchte gebied onderuit werd gewerkt. Aanvoerder van Veenendaal nam de strafschop, maar doelman P. Hoogerwerf stopte de bal. In tweede instantie knalde van Veenendaal de terugspringende bal tegen de paal, waarna de bal werd weggewerkt. Hoewel een eerste wedstrijd beslist niet maatgevend is – al is ons inziens de eerste klap nog steeds een daalder waard!! – zullen de Westlandianen vooral aandacht moeten gaan besteden aan hun conditie en het plaatsen der ballen willen zij geen zwaar seizoen tegemoet gaan.

In de volgende oude doos: V.O.C. - Westlandia 17 september 1967

Tonoudedoos