Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 429

Oude doos 429

Uit het Binnenhof van 25 september 1967

Verdiende winst Naaldwijkse clubs

Westlandia steekt in zeer goede vorm

Naaldwijk - Westlandia heeft gisteren duidelijk aangetoond dat de 5-0 zege van vorige week niet een uitschieter was. Ook tegen Hillegersberg waren de groen-witten duidelijk de betere ploeg. Nadat Hillegersberg een serie aanvallen op de Westlandia-veste had gelanceerd – waaruit slechts één hoekschop resulteerde – togen de Westlandianen ten aanval. Reeds na 4 minuten kwamen de groen-witten enigszins fortuinlijk aan de openingstreffer toen Kees van Dam – fel belaagd – de bal houdbaar inschoot maar doelman Kagchalant in het uitzicht werd belemmerd en slechts de bal uit het doel kon halen 1-0. Twee minuten later werd het ver opdringen van de Rotterdammers noodlottig. Ton Ballering op de rechtervleugel trok bij de doellijn de bal naar de vrijstaande Kees van Dam, die 2-0 scoorde.

In plaats van door te drukken verslapten de Westlandianen in het aantrekkelijke aanvalsspel. Hierdoor konden de Rotterdammers met de aanval beginnen. Van Brussel schoot een goede kans naast, maar toch kreeg Westlandia een unieke kans om zich definitief veilig te stellen. Een op maat door Ton Ballering aangegeven bal werd door Leo Fransen gemist, terwijl doelman Kagchalant fraai redde op een scherpe inzet van Kees van Dam. Inmiddels moest Woudenberg zich bij Hillegersberg door van Ieperen laten vervangen. Hillegersberg kwam iets meer in de aanval en in de 19e minuut kregen zij loon naar werken toen de gevaarlijke van Brij even vrijgelaten werd en Hoogerwerf – matig op dreef deze middag – geen kans zag de ingeschoten bal te stoppen 2-1. Even raakte Westlandia aangeslagen, maar de groen-witte defensie waarin Geert Scholtes de geblesseerde Wolters voortreffelijk verving, hield het hoofd koel. Bij een Westlandia-uitval in deze beginfase bood Ton v. d. Voort een scoringskans aan Kees van Dam, die echter over knalde. Was het Koos Grootscholten die in de 10e minuut op de doellijn redde, drie minuten later moest broer Wim de bal van de doellijn wegknallen toen doelman Hoogerwerf verzuimde om uit zijn doel te komen toen de Brij was doorgebroken. Toen dat offensief van de Rotterdammers, zij het met kunst en vliegwerk, het hoofd was geboden, kwamen de groen-witten meer en meer onder de druk vandaan. In de 25e minuut verrichtte Kees van Dam andermaal – evenals de vorige week – zijn hattrick, maar dit doelpunt werd ten onrechte wegens buitenspel geannuleerd, door de rustig leidende arbiter Ch. De Groot . Het leek uitstel van executie maar de door Kees van Dam ingeschoten bal ging rakelings voorlangs het verlaten doel. Ton v. d. Voort schoot van afstand na een half uur de bal in de richting van het lege doel, maar ook deze bal ging naast.

Toen 12 minuten voor het einde Leo Fransen alle tijd kreeg om de stand naar een veilige 3-1 voorsprong te schieten, schoot hij te snel en onbesuisd naast. Toch kreeg de Naaldwijkse aanval loon naar het harde werken om duidelijker het krachtsverschil tussen Westlandia en Hillegersberg op het scorebord tot uitdrukking te laten komen. Een goed doorzettende Ton Ballering kopte de bal naar de vrij voor het lege doel staande Kees van Dam die met een simpel hoofdkinkje definitief zijn hattrick verrichtte 3-1. Met nog 10 minuten te spelen was Hillegersberg een geslagen ploeg, Westlandia kreeg nog enkele kansen, maar verder dan een wegens buitenspel geannuleerd doelpunt van de hard werkende Leo Fransen kwamen zij niet meer.

Stand in 3C

Rava 3-6

Slikkerveer 4-4

Naaldwijk 4-6

Hillegersberg 4-2

Westlandia 4-6

VOC 4-2

Tediro 4-5

Sliedrecht 4-2

Alblasserdam 3-4

Excelsior ’20 4-2

HVV 4-4

Velo 4-1

De kop luidde verdiende winst Naaldwijkse clubs, waar clubs staat er omdat ook Naaldwijk zijn wedstrijd tegen Tediro uit met 1-2 won!

In de volgende oude doos: Velo - Westlandia 1 oktober 1967.

Tonoudedoos