Home » De club » Ons kent Ons » Met Gert-Jan Weijer op verkenning in Videoland.

Met Gert-Jan Weijer op verkenning in Videoland.

📁 Ons kent Ons 📅 dinsdag 13 oktober 2015
Met Gert-Jan Weijer op verkenning in Videoland. Met Gert-Jan Weijer op verkenning in Videoland.

Op uitnodiging van Gert Jan Weijer waren we aanwezig bij de videopresentatie van Westlandia D1. Sinds dit seizoen beschikt Westlandia over een  compleet ingerichte videoruimte met nieuwe computers en goede software; Gewoon het nieuwste van het nieuwste. Er is een kleine tribune met ruimte voor  ongeveer 25 personen. En er is een groot touchscreen, waarop videopresentaties levensgroot geprojecteerd kunnen worden. De opdracht aan Gert-Jan is er voor te zorgen dat de videoanalyse een vaste plaats krijgt binnen de vereniging.

Als we binnenkomen zitten de spelers van D1 al vol verwachting klaar voor hun eerste videopresentatie. Op zaterdag 26 september speelde het team een thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis. Die wedstrijd is gefilmd en er staan 11 fragmenten klaar, geselecteerd door Gert-Jan Weijer en Marc du Chatinier (assistent-trainer van de D1 en speler van de zondagselectie).  De laatste voert het woord, maar hij laat ook de spelers hun zegje doen. Dat gaat heel goed. Er wordt gelet op en gesproken over dingen die goed en minder goed gingen.

De jongens beheersen de voetbaltaal al behoorlijk goed. Ze hebben het over druk zetten, uitzakken, inzakken, aanbieden, de onderlinge afstand, rust in het spel.

Na afloop van de elf fragmenten stelt Marc de vraag of iemand nog iets miste. Waar was de mooie solo van Nino? Die zat inderdaad niet bij de fragmenten. De wedstrijd eindigde in 0 – 0. Dus doelpunten zagen we jammergenoeg niet.

Gert-Jan was 3 jaar lang trainer/coach van de B1. Dat deed hij meer dan voortreffelijk, want tweemaal leidde hij de B1 naar een kampioenschap en eenmaal behaalde hij promotie via nacompetitie. Vanwege een drukke baan (teamleider op het ISW, daarnaast docent LO) is hij gestopt met het geven van training. Op verzoek van het bestuur ging hij de uitdaging aan om het gebruik van videobeelden als hulpmiddel voor trainers en spelers in te voeren in de vereniging.

Hij heeft zichzelf 3 doelen gesteld

-          Alle selecties hebben 1 keer in maand een videopresentatie n.a.v. een eerder gespeelde wedstrijd

-          Experimenteren met zondag 1 en A 1, dat in de rust een bespreking ondersteund kan worden met videobeelden uit de eerste helft.

-          Experimenteren met individuele clips van spelers. Daarbij krijgen spelers via een app op hun smartphone eigen acties te zien. Er bestaan programma’s waarbij specifieke acties (afstoppen van speler, bal aanname)uit wedstrijdbeelden  gefilterd kunnen worden.

Er zijn maar heel weinig amateurverenigingen die beschikken over middelen en mensen om dit te realiseren. Dat Westlandia het middel van de videoanalyse toepast in de opleiding van spelers is echt heel bijzonder. Gert-Jan Weijer staat aan de wieg hiervan in onze vereniging.

JvdM