Home » De club » Ons kent Ons » Om en nabij het entreehokje

Om en nabij het entreehokje

📁 Ons kent Ons 📅 woensdag 28 oktober 2015
Om en nabij het entreehokje Om en nabij het entreehokje Om en nabij het entreehokje Om en nabij het entreehokje Om en nabij het entreehokje

Om en nabij het entreehokje.

Het is zondagmiddag 11 oktober, omstreeks 13.30 uur. Het begint al aardig druk te worden met mensen die naar de thuiswedstrijd tegen ADO ’20 komen kijken. Het is zonnig, wel een beetje fris, en er worden heel veel toeschouwers verwacht, omdat Westlandia nog zonder puntverlies is.

Ik meld me bij het entreehokje. Binnen zit Sjaak de Kok. Bij hem moet je afrekenen: € 5,- of € 2,50. De afspraak met  Sjaak is, dat hij tot 14.15 uur blijft. Dan gaat hij naar de wedstrijd kijken. Mart Vijverberg neemt dan de verkoop van entreekaartjes over. Tot hoe lang hij blijft zitten, laat hij in het midden, omdat er mensen zijn die wachten, totdat hij het hokje afsluit. Want zo zegt iemand: “Ik ga geen entree betalen. Daar kan ik 3 biertjes voor kopen.”

Mart Vijverberg loopt vooral rond. Hij kent bijna iedereen die voorbij komt en hij begroet ook bijna iedereen die voorbij komt. Hij houdt alles scherp in het oog. Het gaat erom, dat zij die moeten betalen ook daadwerkelijk betalen. Mart weet het bijna feilloos: Wie de leden zijn, de vrijwilligers, de sponsoren, de pers. En wie niet.

Iets verderop staan Harry Groenewegen en Leo Groenewegen (neven). Zij begroeten de mensen vriendelijk en geven het programmaboekje aan wie dat wil. Er is ook een ‘reservebank’. Daarop zitten Sjaak Wensveen, Leo Groenewegen en zijn broer Kees. Zo nu en dan wordt er een beroep gedaan op Jan Zwinkels, de voorganger van Mart. Hij was 25 jaar lang ‘hoofd entreehokje’.

Sinds vorige seizoen wordt er ook op zaterdag entree geheven. Door een speciale zaterdagploeg die bestaat uit Kees Groenewegen en Jan van Dijk. Sjaak de Kok is er dan ook voor de verkoop van kaartjes.

Vervolgens worden alle bezoekers aangesproken door Coby Valstar. Zij verkoopt loten en met de opbrengst daarvan worden activiteiten voor de jeugd gefinancierd . Zij zorgt zelf voor de prijzen, zoals Westlandia sjaals, taarten, stukken worst of € 50,- contant. In de rust worden de prijswinnende lotnummers door Coby getrokken en door Carel Pronk omgeroepen.

In het hokje is Piet van Dijk in de weer met koffie en koekjes voor alle vrijwilligers in, om en nabij de entree. Het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe.

Ik heb met Mart afgesproken met na de rust in de kantine. Mart heeft nog een beter idee. We gaan in de bestuurskamer zitten, die is toch leeg en daar kunnen we rustig zitten  en ook nog met een half oog naar de wedstrijd van het eerste kijken.

Mart is oud-bestuurslid. Hij zat in het bestuur onder de voorzitters Janus Kouwenhoven en Ton Ballering. Toen hij met pensioen ging, trad hij ook uit het bestuur. Hij liep over naar het entreehokje.

Alles wordt gecoördineerd door de Commissie Toegang, die bestaat uit Janus Kouwenhoven, Ton Ballering, Arnold Vijverberg en Mart Vijverberg.

Het begint met de seizoenkaartjes voor de leden, de vrijwilligers, de sponsors. Voor mensen, die geld doneren en leden van de Businessclub. Die worden gedrukt door Het Hele Westland en gelamineerd door Janus Kouwenhoven. In overleg met Herman Treurniet van de ledenadministratie wordt er gekeken wie in aanmerking komen voor een seizoenkaart.

Het echte werk begint op zondagochtend om ± 11.30 uur. Mart gaat dan de omslag en het inlegvel van het wedstrijdboekje ophalen. Hans Bos heeft de tekst aangeleverd en Frits Tabben redigeert die tekst en drukt die af. Piet van Dijk zorgt voor het opstellingenblad met de namen van de spelers.

’s Morgens vroeg worden op het parkeerterrein de pionnen neergezet om meer ruimte te creëren voor de fietsen en de hekken worden geplaatst om de stroom mensen te leiden. Vanaf 13.00 uur wordt er daadwerkelijk entree geheven.

Wat brengt het op zo’n middag entreehokje? Vandaag heeft Mart een heel mooi bedrag overgedragen aan de penningmeester. Ook op zaterdag was de opbrengst niet te versmaden. De werkelijke bedragen houden we onder de pet.

Een veel gestelde vraag van de bezoekers: “Ken ik ook pinnen”. Nog niet moet Mart daarop antwoorden. Overigens is men bij Westlandia wel bezig om in de kantine pinnen mogelijk te maken.

Dat is nu nog toekomstmuziek.

Toelichting bij de foto’s

Foto 1: Sjaak de Kok in het entreehokje.

Foto 2: Mart Vijverberg kijkt op. Hij heeft eigenlijk geen tijd de foto, want hij is druk met het vouwen van boekjes.

Foto 3: De mannen in de gele hesjes met de programmaboekjes. Van links naar rechts zijn het Cees Groenewegen, Leo Groenewegen en Jan Zwinkels.

Foto 4: De seizoenkaart en de toegangsbewijzen.

Foto 5: Vorig jaar gemaakt met  v.l.n.r. Piet van Dijk, Mart Vijverberg en in een geel hesje Leo Groenenwegen.