Home » De club » Ons kent Ons » Het verhaal achter de voetbalplaatjes

Het verhaal achter de voetbalplaatjes

📁 Ons kent Ons 📅 dinsdag 17 november 2015
Het verhaal achter de voetbalplaatjes Het verhaal achter de voetbalplaatjes Het verhaal achter de voetbalplaatjes

Het verhaal achter de voetbalplaatjes

Een paar weken geleden ging ik nietsvermoedend boodschappen doen bij de grootste grootgrutter van Naaldwijk en daar zag ik dranghekken staan.

“Aha”, dacht ik. Het is zover. ‘We gaan weer voetbalplaatjes sparen.’ Bij mijn boodschappen lijstje kwam het verzamelalbum voor de voetbalplaatjes van Westlandia. Ze leverden 2 pakjes met plaatjes op. Het kostte moeite, maar van de jongens en meisjes bij de dranghekken mocht ik ze zelf houden.

Om het verhaal achter die voetbalplaatjes te achterhalen, komen we uit bij de coördinatrice voetbalplaatjes Westlandia: Elise Zoeteweij. Elise is de moeder van Olivier Snijder uit de F1. In datzelfde team zit ook Levi van Marrewijk. Zijn vader Ton benaderde Elise: “Wil jij de organisatie van het voetbalverzamelplaatjesalbum op je nemen, jij bent er geschikt voor?” Eigenlijk was het een niet zo voor de hand liggende vraag, want Elise is van origine gediplomeerd verloskundige en momenteel voltijds moeder van vier kinderen. Ton wist dat ze wel wat meer in haar mars had. Ze nam de klus aan.

Dat betekende 6 weken keihard werken

Het begon met het opstellen van correcte en volledige namenlijsten van alle teams. Dat lukte via de leiders. Op twee aansluitende zaterdagen werden de portretfoto’s en de teamfoto’s gemaakt volgens een door Elise opgesteld strak tijdschema. Vanaf heel vroeg begon de fotograaf van het bedrijf Tomorrow, dat de boeken met sportplaatjes produceert.

Een strak tijdschema

Het tijdschema voor het maken van de foto’s moest aangepast worden aan het wedstrijdschema. Dat was een bijna onmogelijke opgave, zeker wanneer om half 9 tegelijkertijd 7 teams hun wedstrijd spelen.

De teams moesten compleet op de foto. Leiders stonden soms niet op de teamfoto. Leiders hadden hun verenigingsjas niet aan. Sommige spelers kwamen even terug van een scoutingkamp. Een team (B) wilde eerst liever niet op de foto. Na veel aandringen stonden ze er uiteindelijk heel leuk op.

Het schema van Elise werkte, maar… er moesten zo’n 640 foto’s gemaakt worden.

Van 10 spelers was er nog geen foto. Sommige ouders maakten thuis zelf een foto. Van Arkadiy Benne was ook geen foto. Toevallig zit hij bij Elise’s dochter Solane in de klas. Op school voor het smartboard werd een foto gemaakt.

Ook is er het verhaal van Valentijn Steekelenburg. Zijn foto was echt mislukt. Zoals zijn opa zei: “Hij staat erop als een verschrikt vogeltje.” Thuis in vertrouwde omgeving werden door opa zo’n 20 foto’s van hem genomen.

Daar heeft Elise er één van gekozen.

Van één speler werd door de ouders zelfs bij de fotograaf een foto in Westlandia tenue gemaakt.

De fotograaf

We hadden wat pech met de fotograaf van Tomorrow. Op de eerste zaterdag kwam de fotograaf te laat door een omleiding en een bijna ongeluk. Hij was een beetje uit zijn doen. Na de fotosessie van de tweede zaterdag stuurde de fotograaf de foto’s van de eerste dag toe. Helaas waren de portretten donkerder dan gewenst. In goed overleg met AH werd besloten dat opnieuw fotograferen door de tijdsdruk helaas geen optie was en dat Tomorrow er alles aan zou doen om alle portretten zo optimaal mogelijk te produceren.

De lay out

De lay out van het boek is van Elise, geholpen door haar man Johan. Er werden sfeerfoto’s toegevoegd, gemaakt en ingezonden door diverse enthousiaste ouders.

Toen het boek klaar was, bleek dat Tomorrow de teamfoto’s had weggelaten, omdat men al ruimschoots over de limiet van het aantal plaatjes heen was.

Elise heeft zich er sterk voor gemaakt om de teamfoto’s toch in het boek te krijgen. Zij argumenteerde dat bij Westlandia het teamgevoel heel hoog in het vaandel staat en daarom moesten de elftalfoto’s in het boek komen. AH kwam toen met het compromis om de elftalfoto’s voorgedrukt te plaatsen. Dat gebeurde midden in het boek. Dat was een goede beslissing. Voor de contacten met de sponsors en adverteerders zorgde Martijn van de Wetering.

Het was zes weken heel druk. Elise verstuurde meer dan 600 mailtjes over en weer naar ouders, leiders, trainers, AH en Tomorrow.

Al die inspanningen leverden een mooi verzamelalbum op.

Zondag 13 december

De spaaractie loopt tot en met zondag 13 december. Voor alle spelers die hun album vol willen maken organiseert de jeugdcommissie een ruilmiddag op zaterdagmiddag 12 december in de kantine van Westlandia. Hierna kan Elise het voetbalplaatjesverzamelalbum dichtslaan.

Posters en mokken te bestellen bij AH

Wat misschien nog niet iedereen weet, is dat van elke geportretteerd Westlandia lid, zijn of haar portret te bestellen is in de vorm van een poster of als verzamelplaatje op een mok. Dit is te bestellen via de website www.ahkoornneef.nl.