Home » De club » Ons kent Ons » De Klaverjas Marathon in de praktijk

De Klaverjas Marathon in de praktijk

📁 Ons kent Ons 📅 woensdag 13 januari 2016
De Klaverjas Marathon in de praktijk

Op zaterdag 9 januari was de kantine van  Westlandia weer het toneel van de jaarlijkse Klaverjas Marathon. Ik had me ingeschreven met mijn ‘wettelijke koppelgenote’ om een keer sfeer te proeven bij zo’n groots opgezet evenement. Wij stapten er onbevangen en ongetraind, maar goedgemutst in. We gingen kopje onder in 12 uur min of meer aan een stuk door klaverjassen.

 Meteen bij binnenkomst bleek al dat alles tot in de puntjes voorbereid is. Verspreid over de gehele kantine stonden 37 genummerde tafeltjes voor in totaal 74 koppels. Dat betekende dat er iets minder deelnemers waren dan vorig jaar.

Wij kregen het koppelnummer 43 en een vaste tafel, nummer 22. Deze tafel stond in het directe zicht van de Kaartcommissie bestaande uit Marga Bronswijk, Harry van Adrichem en Marina Treurniet. Terecht maakte deze commissie zich een beetje zorgen om onze klaverjasvaardigheden. De grootste zorg was, dat wij te veel tijd nodig hadden voor een ronde van 16 ‘giffies’(een woord dat ik leerde van mijn vader). Harrie fluisterde ons wat handige tips in om onze snelheid te verhogen. Het koppel met de minste slagen laten tellen, niet nakaarten.

We weerden ons dapper en gooiden onze kaarten in hoog tempo op tafel zo goed en zo kwaad volgens de regels van het klaverjasspel als mogelijk was. Het kwam voor dat ik in de laatste slag nog een troef had en dat ik dacht waar komt die vandaan. In de vaart van het spel dacht ik weleens wie ging er ook alweer. En waar naar toe! Onze tegenstanders waren aardig voor ons. Onze beste ronde was de laatste ( de 12-de). We haalden 1806 punten. Ons eindtotaal na 12 ronden: 17.194 punten. Lang niet gek vonden we.

De Klaverjas Marathon is echt een uitputtingsslag, want je bent 12 uur aan het spelen. Tussendoor worden de spelers vertroeteld met soep en broodjes, met fruit, met borrelhapjes en omstreeks 17.30 uur een Chinees buffet.

Het Klaverjas evenement werd besloten met een verloting, waarbij er voor heel veel deelnemers prijzen waren: kamerplanten, bloemen, flessen, verrassingspakketten. Wij werden verblijd met een hippe bidon, gemaakt van flexibele silicone, oprolbaar en met een uitklapbaar mondstuk.

‘Kaart moe maar voldaan’ verlieten we het sportpark met een groot ontzag voor de Kaartcommissie voor een goed verlopen Klaverjas Marathon. Tijdens een van de rondes was er een koppel die ook had meegedaan aan een nachtmarathon van half acht ’s avonds tot half acht ’s ochtends. En daar lyrisch over spraken.

Is dat nog een uitdaging?

JvdM

Deel dit artikel met je vrienden