Home » De club » Ons kent Ons » Een jonge talentvolle scheidsrechter

Een jonge talentvolle scheidsrechter

📁 Ons kent Ons 📅 zaterdag 20 februari 2016
Een jonge talentvolle scheidsrechter Een jonge talentvolle scheidsrechter Een jonge talentvolle scheidsrechter

Elke vereniging is voortdurend op zoek naar scheidsrechters. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die wekelijks wedstrijden willen fluiten, ook al is het in deze tijd soms geen gemakkelijke opgave om een voetbalwedstrijd tot een goed einde te brengen. Hoopgevend is het, dat er toch altijd weer mensen zijn, die het een uitdaging vinden om scheidsrechter te worden. Westlandia heeft Bas Persoon. Hij begon als keeper in E6 en fluit dit jaar op zijn 19e voor het eerst bij de senioren in groep 3.

Het begin

Bas begon zijn scheidsrechtercarrière bij de voetbalvereniging Westlandia. Hij begon als keeper in de E6. Hij keepte een aantal jaren, was gek op voetbal en op zijn twaalfde kreeg hij belangstelling voor die man met het fluitje. Als hij naar Eredivisie Live keek, was zijn aandacht meer gericht op hoe de scheidsrechter het deed, dan op het voetbal. Hij zag ook nogal wat foute beslissingen en hij nam toen de goede beslissing om een betere scheidsrechter te worden.

Bij Westlandia mocht hij bij de lage jeugd enkele wedstrijden fluiten. Dat verliep prima en beviel aan alle kanten en al snel was hij iedere zaterdag aan het fluiten (en keepen). Op zijn veertiende stopte hij met voetbal en vanaf toen kwam hij naar “De Hoge Bomen” om wedstrijden te leiden. Vaak 3 wedstrijden per zaterdag. Dat is wel kilometers maken, maar ook een behoorlijke belasting. Dat was soms wel eens teveel.

Toen hij zich bij de KNVB aanmeldde voor de Basisopleiding Scheidsrechter, kwam Bas in de startgroep en kreeg hij een begeleider. Zijn eerste officiële wedstrijd was de aanstelling, die hij kreeg als afsluiting van zijn Basisopleiding. Vervolgens startte zijn arbitrale loopbaan in Jeugd 3, (Jeugd 4 sloeg hij over). Per jaar promoveerde hij naar een hogere groep: Jeugd 2 en Jeugd 1. In die laatste groep fluit je A- en B-junioren van verenigingen uit de Ere- en Eerste en Tweede Divisie. Hij kwam toen onder meer bij Sparta, Feyenoord, ADO en AZ.

Hoe zorg je dat je de baas blijft in het veld?

“Je moet niet de baas zijn, je moet meer de baas spelen. Ik wil eigenlijk min of meer onopvallend zijn. Gezag moet je hebben. Acceptatie moet je verdienen, dat kan je niet verplichten.”

Laat je teams voetballen?

‘Ik ben er wel een voorstander van om de vaart in een wedstrijd te houden.

Het is niet de scheidsrechter die een wedstrijd doodfluit, het zijn altijd de spelers, die maken dat een scheidsrechter de wedstrijd doodfluit.”

Sinds dit jaar, inmiddels is hij 19 jaar, is Bas actief bij de senioren in Groep 3 (standaardteams 2-de en 3-de klasse en reserveteams hoofdklasse. Op zaterdag 13 februari zagen we Bas Persoon als scheidsrechter actief aan de Lange Kruisweg in Maasdijk voor de wedstrijd Maasdijk – Te Werve.

De praktijk

Een dag later praten we met Bas na over deze wedstrijd. Hij had zich goed voorbereid op de wedstrijd, had internet afgestroopt om informatie te vinden over de teams en over de stand op de ranglijst. Te Werve is de koploper, elke ploeg is extra gemotiveerd om punten af te snoepen.

“Het was echt een pittige wedstrijd met een aantal omstreden momenten.” Bas kan zijn beslissingen op die momenten achteraf heel goed analyseren. ”Al snel in de wedstrijd maakte een verdediger van Te Werve hands. Ik gaf de man geel, het was een zogeheten veelbelovende aanval, ‘de soort hands, waarvoor als richtlijn geldt er een gele kaart voor te geven. De aanvoerder van Maasdijk vroeg nog wel, waarom het geen rood was.”

“Te Werve scoorde halverwege de eerste helft. Ik keurde het doelpunt af vanwege buitenspel. Ik stond er goed voor. Dat werd geaccepteerd.”

De wedstrijd ging in een hoog tempo van doel tot doel. Bas had een prima conditie en was altijd daar waar de bal ook was. Eén keer was hij de assistent scheidsrechter te snel af en floot hij al voor buitenspel, toen de eerste zijn vlag nog moest opsteken.

Bas gaf 7 gele kaarten. “Het moest gewoon. Tweemaal was dat vanwege echte, lelijke overtredingen en vijf maal was het een ‘abc-tje’. Het duidelijkste voorbeeld daarvan was in de slotfase bij een tussenstand van 2 - 2 een overtreding van een Te Werve verdediger aan de zijlijn halverwege de eigen helft. Hij trapte de bal weg. Daar moet je geel voor geven. Uit die vrije trap slingerde Barry Bronswijk met zijn linker de bal het strafschopgebied in. Barry zag de bal er volgens eigen zeggen ingaan. Volgens Bas liet de keeper van Te Werve de bal los en werd deze door een ander Maasdijk speler in het doel gewerkt. Maasdijk won in ieder geval met 3 – 2 van de koploper.

“Na afloop van de wedstrijd liepen de spelers van beide teams in goede harmonie van het veld. Bas Persoon had een pittige wedstrijd, met een meer dan 100 procent inzet en strijdlust bij beide teams tot een goed einde gebracht.

De waardering

Een blijk van grote waardering, geschreven door Hans Jongmans, stond op de website van vv Maasdijk:

Onder de voortreffelijke leiding van de piepjonge scheidsrechter Bas Persoon toonde zich aan de Lange Kruisweg een waar schouwspel.

Wat het veelal opgekomen publiek zaterdag te zien kregen had Alfred Hitchcock niet kunnen bedenken. Onder de voortreffelijke leiding van de piepjonge scheidsrechter Bas Persoon toonde zich aan de Lange Kruisweg een waar schouwspel af. Misschien was de scheidsrechter wel de man van de wedstrijd. Overal zat hij er kort op, ontging hem niets en dwong door zijn optreden respect af. En niet onbelangrijk, liet hij veel toe. Mede door niet pietluttig te fluiten bleef er tempo in de wedstrijd en maakte het vertoonde spel zeer vermakelijk.

JvdM