Home » De club » Ons kent Ons » Hoe meer schouders eronder, hoe beter

Hoe meer schouders eronder, hoe beter

📁 Ons kent Ons 📅 maandag 22 februari 2016
Hoe meer schouders eronder, hoe beter Hoe meer schouders eronder, hoe beter Hoe meer schouders eronder, hoe beter Hoe meer schouders eronder, hoe beter

Dit jaar bestaat de Businessclub rkvv Westlandia 10 jaar en dat mag niet onopgemerkt voorbijgaan. We gaan daarom praten met de ‘aanstichter’ van deze club: George Droog. We zochten hem op in zijn kantoor aan de Dijkweg.

Hij blijkt een man met een gedreven groenwit hart. Vanaf 2000 volgt hij alle uit- en thuiswedstrijden van zijn en ons aller Westlandia. In het begin met zijn oudere broer Leo. Van hem heeft hij de liefde voor Westlandia overgenomen. Het eerste speelde in de Hoofdklasse met een goede lichting voetballers uit eigen jeugd: Met o.a. ‘Van Schie-tjes, een Duijvesteijn en een Heemskerk’. In het seizoen 2005/2006 dreigde er degradatie voor het vlaggenschip, er kwam een nieuwe trainer. Met een paar mensen hebben we de koppen bij elkaar gestoken om te kijken of er voor de spelers iets mogelijk was in de sfeer van vergoedingen. De degradatie kon niet voorkomen worden. De inmiddels met steun en bijdragen van vrienden en kennissen opgerichte Businessclub Westlandia zorgde wel voor middelen om de spelers over te halen om te blijven. Ondanks de stap terug naar de Eerste Klasse. Er kon zelfs versterking aangetrokken worden. Tijdens de laatste wedstrijd, toen de degradatie een feit was, ging het team desondanks met applaus van het veld. Het jaar erna werd  meteen weer het kampioenschap gepakt.

Dat waren de eerste stappen van de Businessclub rkvv Westlandia. George Droog formuleert de doelstelling als volgt: ‘De Businessclub is opgericht om sportbeoefening bij Westlandia en dan meer specifiek het voetbal op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen  met behoud van een eigen Westlandse karakter’.

Er kwam een budget door de leden van de B.C. beschikbaar gesteld aan de T.C. (Technische Commissie) om te besteden aan de selectie en aan de jeugd. Daarbij koos men voor een selectie van 30/32 spelers.

Bij de start van de Businessclub speelde ook een rol, dat de kloof tussen de A- jeugd en het eerste team op hoofdklasse-niveau te groot bleek. Jeugdspelers moet je rustiger kunnen brengen. Spelers van buitenaf kunnen dan nodig zijn om het eerste team te versterken.

De B.C. bestaat uit ruim honderd leden, van bakker en slager tot tuinder en van manager tot particulier. De overheid maakt het fiscaal aantrekkelijk om een vereniging financieel te ondersteunen. Het bestuur bestaat op dit moment uit George Droog(voorzitter), Harry van Kester(secretaris/penningmeester) Ard Wubben(sponsorzaken), Cees de Rijke(PR), Jelle Tetteroo(sponsorzaken) en William van der Haak(algemeen bestuurslid). ‘Als bestuur van de B.W. zijn we onwijs blij, dat ons geen enkele beperking wordt opgelegd door de leden. Uiteraard doen we ons werk naar eer en geweten. We zijn 100% goed bezig. Het streven is om zoveel mogelijk van wat binnenkomt naar de selectie te laten vloeien.’

Er zijn diverse activiteiten. Jaarlijks organiseert de Businessclub een nieuwjaarsreceptie. Er is een slotavond na afloop van de voetbalcompetitie. En tweemaal is er een ‘Thuis bij..’. Leden van de Businessclub, bestuursleden, spelers en begeleiders van de selectie  kunnen dan een kijkje nemen in een bedrijf van één van de Businessclub leden.

Daar horen een rondleiding en een buffet bij. Men is er trots op om zijn bedrijf te laten zien . Dan blijkt dat er in het Westland veel mooie en innovatieve bedrijven zijn, interessant om te bekijken.

Dit jaar was de nieuwjaarsreceptie op maandagavond 4 januari. Een avond voor leden van de Businessclub, bestuursleden en leden en begeleiding van de selecties. Inmiddels is dit evenement befaamd om de gezelligheid én de ‘Nieuwjaars conference’ van George Droog. Dit jaar verluchtigde hij zijn toespraak met  een verkleed act. Hij kwam op in een strakke regenjas en begon zijn verhaal over alle goede zaken die momenteel binnen de vereniging gebeuren.

Midden in het verhaal ontdeed hij zich van zijn regenjas en daaronder kwam een smoking tevoorschijn met een chique zwarte strik. Dit alles om bekend te maken dat de Businessclub op woensdag 16 maart een gala avond gaat organiseren in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein. Dat wordt een fantastische avond met een grandioos diner verzorgd door grandcafé/restaurant ‘Bij 5’, met een bekende spreker en met muziek. De opbrengst gaat naar ‘de selectie op weg naar de derde divisie’( zo gaat de topklasse in het komende seizoen heten). Heel veel mensen tekenden al in. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het een groot succes en stiekem hoopt George dat het een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden.

George is ook een man van mooie uitspraken, dat komt ook naar voren in zijn  nieuwjaarstoespraken. Hieronder nog enkele voorbeelden daarvan.

‘Bij sponsoring is de “gunfactor” heel belangrijk.’

En in dezelfde lijn ligt: ‘Er is bijvoorbeeld geen tomatentuinder, die een “pepernoot” meer verkoopt, omdat hij sponsort’.

Tot slot zo’n beetje de eerste woorden die over de lippen van de voorzitter van de Businessclub rkvv Westlandia rolde tijdens het interview: ‘de vereniging heeft heel veel mensen met het hart op de juiste plaats’. Dat maakt hem trots, want: ‘Hoe meer schouders eronder, hoe beter’.

JvdM