Home » De club » Ons kent Ons » J.O.S. day

J.O.S. day

📁 Ons kent Ons 📅 maandag 04 april 2016

Het is zondagmiddag, 3 april. We zijn in afwachting van een lekkere pot voetbal:

JOS Watergraafsmeer – Westlandia.

Alle ingrediënten voor een heerlijk genieten zijn aanwezig.

-          Prima weersomstandigheden, zoals een vrolijk zonnetje en een

aangename temperatuur.

-          Westlandia nog steeds op weg naar het kampioenschap.

-          JOS Watergraafsmeer op zoek naar eindelijk weer een overwinning.

-          De geboorte van Jolie.

-          De herdenkingstocht ter ere van Johan Cruijff en een minuut stilte voor de wedstrijd.

-          The Nits: J.O.S. Days

-          Heel veel Westlandianen en niet zoveel JOS-sers.

In het elftal van Westlandia ontbreekt vandaag Mike Brouwer. Hij heeft vaderschapsverlof gekregen. Afgelopen donderdag is hij vader geworden van een dochter, Jolie. Volgens opa Geert Brouwer uit te spreken als ‘Zjolie’. Het is frans voor mooi, knap. Nogmaals volgens opa; Het kind ziet eruit zoals ze heet.

Voordat de wedstrijd van start gaat is er een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Johan Cruijff. Hoewel…..op de plek waar wij staan een zenuwachtig piepende hond en luid pratende spelers onder de douche in de kleedkamer achter ons de stilte verstoren. In de verte (richting Betondorp) is er vuurwerk te zien en te horen. Afkomstig van de herdenkingstocht van zo’n 1500 belangstellenden, die vanaf het geboortehuis van Johan Cruijff naar de Arena lopen.

We zoeken een plek dichtbij het doel van JOS Watergraafsmeer om goed zicht te hebben op de doelpunten die we willen zien. Het is toevallig ook de plek die Cor Spruijt heeft gekozen. Na 9 minuten blijkt dit een perfecte plek te zijn. Jeroen Spruijt passeert in het strafschopgebied 3/4/5? spelers en schuift de bal mooi in de hoek. Tijdens die actie horen we de camera van Cor 3/4/5? foto’s schieten. In de herhaling zien we het schot op het beeldscherm van Cor’s fototoestel. 0 – 1.

Een fragment uit de tekst van J.O.S. Days van de Nits is hier op zijn plaats:

It’s a family tradition

To play in a football team”

Vader en zoon in actie.

We maken ons op voor meer , maar het is de thuisploeg die scoort in de 33-ste minuut. We gaan rusten met 1 – 1. Na een goede start en het doelpunt is Westlandia langzamerhand de regie over de wedstrijd kwijt.

In de tweede helft  gaat Knaap voor de verdediging spelen en duikt zelfs twee keer voor de keeper van JOSWGM op. Hij heeft de gelijkmaker op het hoofd, maar hij kopt niet goed. Dan wordt het in de 50-ste minuut 2 – 1 voor de thuisploeg.  De trainer springt op van de bank en komt in actie. Hij geeft  allerlei opdrachten aan spelers. Anwar moet anders gaan spelen, Ramon moet meer inschuiven. Knaap wordt gewisseld voor Marcel de Bruijn. Jordy de Wit is dan al in het veld gekomen voor Angelo Groen. De aanwijzingen, de omzettingen en de wissels hebben succes. Grünholz/Westlandia gooien alles op de aanval. Dat resulteert in de treffer van Erkan Sensoy. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalt hij droog en doeltreffend uit. Het is dan 2 – 2. Westlandia blijft aanvallen. De 2 – 3 komt voort uit een vloeiende aanval, waarbij Ramon Ripson op rechts goed doorgaat naar de achterlijn. Hij ziet Marcel de Bruijn helemaal vrij staan midden voor het doel. De bal van Ramon is op maat en Marcel hoeft alleen maar te knikken met het hoofd en dat doet hij ook. Tijdens het koppen staat er al een brede glimlach op zijn gezicht: de winnende voor Westlandia, voor hem zelf en wie weet voor Jolie, de dochter van zijn voetbalmaatje Mike Brouwer.

Het doelpunt van Marcel valt in de 76-ste minuut.

Vervolgens gaat JOSWGM spelen in de geest van ook een beetje hun Johan Cruijff. Zij komen met een indrukwekkend slotoffensief. ( ‘Wie niet aanvalt, die niet scoort, dus nogal logies niet wint’). Edgar Leerdam pakt een paar belangrijke ballen, Nick van Vliet haalt een bal van de doellijn en Marcel de Bruijn gooit zich in het strafschopgebied in de baan van een schot. Weert dat schot zo’n beetje met de handen af en stort half groggy op de grond. En de scheidsrechter ziet hier niet helemaal vanzelfsprekend geen strafschop in. Het was een enerverende wedstrijd. Westlandia won zijn 19-de wedstrijd.

Zo werd een ‘J.O.S. day’ vanmiddag een ‘Westlandia day’.

En très Jolie.

J.v.d.M