Home » De club » Ons kent Ons » Mannen van het middenveld - Dubbelinterview met Jasper van Dijk en Ramon Ripson

Mannen van het middenveld - Dubbelinterview met Jasper van Dijk en Ramon Ripson

📁 Ons kent Ons 📅 dinsdag 07 juni 2016
Mannen van het middenveld - Dubbelinterview met Jasper van Dijk en Ramon Ripson Mannen van het middenveld - Dubbelinterview met Jasper van Dijk en Ramon Ripson Mannen van het middenveld - Dubbelinterview met Jasper van Dijk en Ramon Ripson Mannen van het middenveld - Dubbelinterview met Jasper van Dijk en Ramon Ripson Mannen van het middenveld - Dubbelinterview met Jasper van Dijk en Ramon Ripson Mannen van het middenveld - Dubbelinterview met Jasper van Dijk en Ramon Ripson

Ergens halverwege het interview gaat het over spelen op het middenveld. Ramon, speler van zo1 vertelt hoe hij dat invult. Jasper, za1 begint te grijnzen: “Ik herken mezelf”. Er zijn wat verschillen tussen beide spelers, maar ze herkennen elkaar op het middenveld en kwamen elkaar ooit tegen op het middenveld van  het Westlands Elftal.

 

Leeftijd

Plaats in het veld

Bijnaam

Beroep

Jasper van Dijk

37 jaar, ik ben nog steeds fit.

middenveld

Dijk, Dijkie

werkt bij de Rabobank als adviseur in met name hypotheken en pensioenen.

Ramon Ripson

25 jaar, dit is de leeftijd dat je zou moeten pieken.

middenveld

Rip, Rippie

werkt als productiemedewerker bij een textielbedrijf, Raymar Knitting in Wateringen dat gespecialiseerd is in sportkousen.

1. Kom je uit een sportief gezin?

Jasper:

“Ja, mijn vader was en is een heel groot voetbalfan. Hij heeft zelf nooit hoog gevoetbald, maar vond het spelletje wel heel leuk. Mijn broer en zus sporten ook. Thuis gaat het altijd over voetbal en mijn vader gaat altijd bij ieder van ons kijken.”

Van wie hij het talent heeft weet Jasper eigenlijk niet. Hij vindt zich niet een speler met een aangeboren voetbaltalent. “Ik heb zoveel uren op een veldje of op het schoolpleintje gevoetbald. Ik was altijd aan het voetballen. Er waren toen niet zoveel alternatieven, die ik leuk vond. Gelukkig waren er toen nog geen iPads en playstations. Pas vanaf de C/B-junioren ben ik me gaan ontwikkelen.”

Zowel mijn vrouw, Danielle als ik zijn sportief. Dat proberen we uit te dragen aan onze kinderen. Onze zoon Sem (10 jaar) voetbalt bij vv Naaldwijk in de E, bij zijn vriendjes. Ik geef dat team ook training, onze dochter Gwen (8 jaar) zit op dansen, turnen en hockey en onze dochter Lize (4 jaar) danst.

 

Ramon:

“Mijn vader heeft gevoetbald, maar hij moest al op jonge leeftijd gaan werken, waardoor hij minder kon voetballen. Mijn moeder heeft niet iets sportiefs. Maar mij zusje wel, die danst actief, fanatiek en op een hoog niveau. Zij heeft een dansopleiding gevolgd en is echt aan de weg aan het timmeren. Zij danste laatst bij De Toppers. Ze trainde daar drie weken lang heel intensief voor. Dat is zeker ook topsport.”

2. Wanneer ben je begonnen met voetballen?

Ramon:

“Officieel begon ik op mijn 5-de jaar bij Velo, eigenlijk was ik nog te jong, maar het kon. Daar speelde ik tot en met de D1. Op mijn elfde jaar maakte ik de stap naar Ajax. Daar mocht ik stage lopen. Van kleins af aan ben ik benaderd door andere clubs. Dat ging buiten mij om. Ik was alleen met het spelletje bezig. Totdat Ajax kwam, dat was mijn club. Daar was alles ook zeer goed geregeld. Ik werd ’s middags opgehaald en ’s avonds weer thuis gebracht. Daar kon ik 5 kwartier studeren met begeleiding, zodat ik op school niet achterliep.

Na 3 jaar ben ik bij Ajax weggestuurd. Zij blijven wel door selecteren. Ik had de pech dat ik wat achterbleef in de fysieke groei. Als je,  zoals ik achterblijft in je ontwikkeling gaan zij door met andere jongens. Dat zag je ook een beetje gebeuren halverwege het laatste jaar. Ik raakte het plezier in het voetballen kwijt en 5 dagen in de week van Wateringen naar Amsterdam en terug. Dat was een hele opgave. Ajax regelde wel dat ik stage kon lopen bij ADO.

Bij ADO kwam ik in de B2. Daar heb ik het behoorlijk lastig gehad, mede door mijn latere groei. Ik kwam wel direct in de A1, waar het heel goed ging. Ik speelde alles. Totdat ik in het 2-de jaar van de A in een wedstrijd mijn enkel brak. Dat was wel een kantelpunt waar pure pech om de hoek kwam kijken. Een jaar lang heb ik niet gevoetbald. Ik probeerde via de amateurs van ADO en Jong ADO terug te komen en vlak na de voorbereiding scheurde ik mijn enkelband van het andere been af. Toen was het klaar. Weer pure pech. Daar ben ik anderhalf jaar mee bezig geweest.

Toen heb ik het besluit genomen om weg te gaan bij ADO. Ik heb toen gekozen voor het vertrouwde Velo, waar mijn vrienden speelden omdat ik het plezier in het voetballen weer terug wilde krijgen. En dat is ook goed gelukt Bij Velo heb ik een leuk en goed jaar gehad.

Daarna kreeg ik de kans om bij Westlandia te spelen. Velo speelde in de 1-ste klasse, maar  Westlandia in de Hoofdklasse. Ik ben wel altijd ambitieus gebleven na ADO en nu we in de 3-de Divisie gaan spelen, ga ik weer een stap omhoog. Binnen mijn ambities is dat alleen maar mooi.” 

Jasper:

“Ik ben gaan voetballen toen ik 6 jaar was. Bij Westlandia in de F. Ik ontwikkelde me geleidelijk en vanuit de C ging ik naar de B1 (2 jaar) en de A1( 2 jaar). Vervolgens ben ik naar ADO gegaan, waar ik 5 jaar speelde: 4 jaar in het tweede en 1 jaar in het eerste. Ik heb nog 3 doelpunten in het betaald voetbal staan. Onder Stanley Brard kreeg ik kansen in het eerste. Ik was toen in mijn 4-de jaar. Daarna kwamen er nieuwe trainers Rinus Israël en Lex Schoenmaker en nieuwe spelers. Jongens die zo nu en dan de training moesten laten schieten,(ik zat toen nog op school  (22/23 jaar oud)), die werden niet meer gekozen voor het eerste. Ik kreeg geen kans, terwijl dat misschien mijn beste jaar was  in mijn hele carrière. Ik heb toen wel geleerd dat je afhankelijk bent van trainers en van momenten die je krijgt.

Daarna heb ik één jaar gespeeld bij Naaldwijk. Ik was helemaal klaar met voetballen. Bij Naaldwijk in de 2-de klasse was het leuk en gezellig, maar voetballend niet uitdagend.

Daarna ben weer hier bij Westlandia gaan spelen. Dat heb ik 6 jaar gedaan en mooie dingen meegemaakt met kampioenschappen. Vervolgens ben ik overgestapt naar FC ’s-Gravenzande, want dat paste beter in het plaatje met het gezin. Hier moest ik 3x per week trainen en daar mocht ik 2x per week. Het was ook een keuze voor spelen op zaterdag. Ook daar speelde ik 6 jaar, met veel plezier. Ik had al in mijn hoofd om weer terug te keren naar Westlandia om weer samen te spelen met Ruud en Joost en Danny. Vorig jaar ben ik teruggekomen, want ik dacht: Nu moet ik wel overstappen, anders gebeurt het niet meer.”

3. Jullie zijn allebei  middenvelder. Hebben jullie daar altijd gespeeld?

Jasper:

“In de jeugd stond ik altijd achterin. Als A-junior werd ik aanvallende middenvelder en ook bij ADO speelde op het middenveld, maar ook als spits en als schaduwspits. De eerste 4 jaar bij FC ’s-Gravenzande stond ik in de voorhoede. Totdat er een laatste man nodig was. Dat was leuk, maar spelen op het middenveld is leuker, dat ligt me ook beter. Ik kan het spel verdelen en een bal neerleggen precies op de plek waar hij moet zijn.”

 

Ramon:

“In de F-jes en de E-tjes bij Velo was ik altijd rechtsbuiten, omdat ik de snelste was. Toen we op een groter veld gingen spelen werd ik mid/mid neergezet. Ik had meer spelinzicht en ik had een betere pass dan de andere spelers.

Bij Ajax speelde ik het eerste en het tweede jaar op 10, achter de spits. In het laatste jaar werd ik rechtshalf. Ik was, zoals eerder gezegd kleiner dan de andere spelers. Die plaats paste beter bij mijn fysiek. Bij ADO speelde ik ook op 10 of rechtshalf.

Bij Velo begon ik als aanvallende middenvelder. Na 2 blessures werd ik als verdedigende middenvelder opgesteld. Vanaf dat moment voel ik me een stuk beter in het seniorenvoetbal. En dat is nu bij Westlandia ook mijn plaats. Ik probeer overal de bal op te halen door aanspeelbaar te zijn. Ik probeer ook het spel naar me toe te trekken om dan het spel te verdelen.”

Ramon vindt wel dat hij meer zou moeten scoren. “Dat heb ik het afgelopen jaar niet zoveel gedaan.”

 

4. Jullie speelden samen in het Westlands Elftal.

Jasper over de goede punten van Ramon:

“Hij stond op 6 en ik achterin. Ik was blij dat Ramon voor me stond, want hij ruimde al heel ballen voor me op.

Hij is snel, weet waar de bal komt en heeft een goede pass. Daarmee heeft hij alles in zich voor een goede middenvelder. Bij zo1 wordt hij bijna nooit gewisseld. Dat zegt ook wel wat.”

Ramon over de goede punten van Jasper:

“Hij heeft een heel goede pass, hij is rustig aan de bal. Centraal achterin is hij goed, maar ook op het middenveld. Ik hoor mezelf de woorden van Jasper herhalen. Er zijn wel overeenkomsten tussen ons.”

5. Zijn er belangrijke wedstrijden of bijzondere doelpunten?

Jasper:

“Het mooiste doelpunt, dat ik gemaakt heb, was bij ADO Den Haag. Het was de eerste wedstrijd van het seizoen. Ik zou op de bank beginnen. Een van de spitsen raakte in de warming up geblesseerd en ik mocht in de basis beginnen. Thuis tegen Top Oss. Het Zuiderpark was helemaal vol. We stonden met 2 – 1 achter. Het Haagse publiek was net begonnen aan het aftellen voor het Haags Kwartiertje.

Emiel van Eijkeren krijgt de bal aan de rechterkant en draait hem naar binnen. Ik knik hem zo in de verre hoek. Toen ging natuurlijk het hele stadion los.

Ik begrijp dus ook, waarom voetballers zo raar doen, als ze hebben gescoord. Je weet niet wat je doet, als je hebt gescoord. Als er zoveel man juicht, er zaten er toen wel 11.000.

Dat was de 2 – 2. Uiteindelijk wonnen we die eerste wedstrijd met 3 – 2.

Dit jaar heb ik ook 4/5 wedstrijden beslist. We wonnen 3 keer met 1 – 0 met 3 keer een doelpunt van mij. Doelpunten maken, beslissend zijn, dat blijft leuk. Hoe oud je ook bent.

Ramon

Ik hoop dat mijn bijzondere doelpunt nog zal komen. Ik heb wel doelpunten gemaakt, maar als ik het doelpunt van Jasper hoor, zo’n doelpunt heb ik nog niet gemaakt.

Bij Velo maakte ik in de nacompetitie een belangrijk doelpunt, maar dat was niet echt beslissend.”(Jasper)” Het komt nog wel, ik ben wel 37 jaar. Jij hebt dus nog heel veel jaren te gaan.”

6. Hoe kijken jullie terug op het afgelopen seizoen?

Ramon:

“Met heel veel plezier. De eerste reeks wedstrijden, dat we achter elkaar maar bleven winnen, daar kan ik nog steeds van genieten. Het is uniek om zo’n reeks neer te zetten. Je verliest maar 2 keer en speelt 2x gelijk. Dat is uniek. Dat maak je zo nooit meer mee. We wisten gewoon, als we weer een keer achter kwamen, dat we er sowieso een meer zouden scoren. We maakten veel doelpunten.”

(Jasper) “Als je het vanaf de zijlijn zag, dan spatte het plezier ervan af. Ik kon jaloers kijken naar hun trainingen. Hoe er getraind werd. Dat wilde ik ook.”

“We hebben deze prestatie als team neergezet. Een mooi kippenvelmoment is de 3 – 2 van Marcel de Bruijn. Toen voelden we met z’n allen de vreugde. We merkten dat we met iets bijzonders bezig waren. Een ander moment dat bijblijft is de wedstrijd tegen OFC, die we met 10 man wonnen met 4 – 3.”

 

Jasper:

Het was zeker een bijzonder jaar. Vooraf werden we door Haaglanden Voetbal getipt als degradatiekandidaat. Dat was een mooie ‘trigger’. Het was een mooi seizoen, waarbij we heel veel wedstrijden wonnen met 1 doelpunt verschil. We hebben een team met een sterke mix van ervaring en jeugd. Het is jammer dat we ons op  de laatste speeldag niet beloond hebben met wat we misschien wel verdiend hadden.”

Jaspers verklaring voor het verlies tegen RCL: “Het is gewoon een goede ploeg en het slechte veld was in ons nadeel. Zij zetten goed druk, waarop wij geen antwoord hadden. Zij scoorden al snel in de tweede helft. Wij kwamen op 1 – 1. Toen er daarna kansen voor ons kwamen, maakten zij de 2 – 1 uit een counter.

Daarna waren wij gedwongen om alles of niets te spelen. Toen werd het niets.”

Tot zover de twee middenvelders.

Ramon speelt met Westlandia zo1 de finale van de Westlandcup tegen Maasdijk. Westlandia  won de halve finale tegen FC ’s Gravenzande met 7 – 6 na een knotsgekke wedstrijd en met een juweel van een doelpunt van Anwar Beeldstro.

Jasper en Westlandia za1 zijn bezig met een reeks van 5 wedstrijden voor promotie naar de 1-ste Klasse.  DCV hebben ze van zich afgeschud. Vandaag (4 juni) won het team met 0 – 3 de uitwedstrijd van eerder genoemde RCL. Aanstaande dinsdag is de return op De Hoge Bomen. Zaterdag wacht, als het dinsdag positief afloopt TAVV of BVCB en wellicht promotie.

JvdM

 

 

 

Namenlijst elftalfoto van Ajax-elftal met Ramon Ripson

De lijst van spelers is als volgt:

Onderste rij van links naar rechts:

Joel Veltman (Ajax), Tim Receveur (Almere city), Ik, Dico Koppers (Willem 2), Max v Wakeren (onbekend)

Bovenste rij van links naar rechts:

Uiterst links boven elkaar;

John vd Brom (AZ) en Kees Heemskerk (FC Den Bosch), Marijn de Haas (onbekend)

Jeffrey Dekker (onbekend), Rodney Sneijder (onbekend, broertje van Wesley), Ricardo v Rhijn (Ajax), Roly Bonevacia (Wellington Phoenix, Nieuw Zeeland), Mark de Loor (Katwijk), Mehran Hushyari (onbekend), Geoffrey Castillion (Debreceni, Hongarije), Lorenzo Burnet (voorheen Groningen, nu Slovan Bratislava, Slowakije), Marco Bizot (KRC Genk)

Met dank aan Ramon Ripson (Ik)

Deel dit artikel met je vrienden