Home » De club » Ons kent Ons » Een historische zaterdag

Een historische zaterdag

📁 Ons kent Ons 📅 maandag 13 juni 2016
Een historische zaterdag Een historische zaterdag Een historische zaterdag

Zaterdag 11 juni 2016 mag de Westlandia geschiedenis ingaan, als meeste historische dag op de dag van oprichting na. Zaterdag 1, zondag 1 en de A 1 speelden om promotie of om bekerwinst.

De A1 speelde voor promotie naar de 1-ste Divisie tegen Fortuna Sittard. Die wedstrijd werd gespeeld in Meerssen Limburg. Dat betekende al vroeg op pad. De promotie gaat om twee wedstrijden. De eerste wedstrijd verloor de A1 ondanks goed spel, prima inzet en een spectaculair doelpunt. Het werd 1 – 2. Voor de returnwedstrijd trapten de jongens van Pieter Jongmans om 13.30 uur af in het verre Limburg. De opdracht was simpel: winnen met 2 doelpunten verschil. Via twitter konden we de wedstrijd een beetje volgen. Diep in de tweede helft kwam de A1 op voorsprong door een doelpunt van Pascal Broch. De wedstrijd liep al naar het einde. ‘Zou de koe een haas vangen (op kunstgras?)’? Jammer genoeg voor de jongens gebeurde dat niet. Fortuna Sittard, dat speelde om degradatie te ontlopen, zette een tandje bij en deed er een schepje erbovenop. Snel na elkaar werd het 1 – 1 en 2 – 1. De A1 van Westlandia was heel dichtbij een promotie naar de eerste divisie geweest, maar haalde het net niet. Een bijzonder seizoen heeft nu als hoogtepunt het winnen van de KNVB beker. Maar ja …

De volgende wedstrijd op deze historische zaterdag is de promotiewedstrijd van Zaterdag 1. Om 14.00 uur op het veld van DSO moesten Westlandia en BVCB onderling uitmaken wie er in het komende seizoen in de 1-ste klasse zou mogen spelen. Westlandia klaarde deze klus pas in de tweede helft. Joost van Schie en (vlak voor tijd ) Stefan Bron waren de doelpuntenmakers. Westlandia speelt in het komende seizoen in de eerste klasse na een spannende wedstrijd op deze historische dag. Joost van Schie speelde zijn afscheidswedstrijd en bekroonde dat voor hem zelf met een doelpunt met het hoofd. Zoals hij zo vaak zijn hoofd gebruikte bij doelpunten. Westlandia za1 zette een ongekend knappe prestatie neer. Nogmaals hulde aan spelers, trainers en begeleiding.

Op naar het volgende historische moment. Het sloot allemaal mooi op elkaar aan. Om 17.00 uur stonden op het veld van vv Naaldwijk  Westlandia zo1 en Maasdijk tegen elkaar in finale van de 44-ste editie van de Flynth Westland Cup. Het was een echte happening. De verrassende finalist Maasdijk wilde er een mooi Maasdijks voetbalfeestje van maken. Met 350 mannen, vrouwen en kinderen was men lopend in een lange stoet naar De Hoge Bomen komen lopen. Het complex van vv Naaldwijk kleurde vooral rood en zwart, afgewisseld met groene accenten.

De finale was een ander verhaal. Westlandia zo1 was duidelijk de betere ploeg. Het eerste doelpunt viel al na enkele minuten. Een eigen doelpunt van de aanvoerder van Maasdijk Richard Kraijenbosch. In de eerste helft liepen de Westlandianen met onnavolgbare acties van Anwar Beeldstro en Jeroen Spruijt en met soepel combinatievoetbal uit naar 4 – 0. Maasdijk werkte keihard, maar Westlandia dicteerde de wedstrijd.

In de tweede helft scoorden beide ploegen ieder nog 2 keer en zo eindigde de 44-ste finale van de Westland Cup in een 6 – 2 overwinning voor Westlandia. Voor de twaalfde keer. En voor de vierde keer op rij.  Jente van Staalduinen vertelde voor de radio, dat ze (de Maasdijkers) in de rust tegen elkaar hadden gezegd, “we willen niet afgaan”. “En dat is aardig gelukt met een 2 – 2 stand na de rust.”

Jeroen Spruijt werd gevraagd naar al die successen van Westlandia. “Ja, het kan niet op, lijkt het” en hij gaf een nauwkeurig overzichtje van alle successen.

De prijsuitreiking werd gedaan door wethouder van sport Mohamed El Mokkadem en vertegenwoordigers van de sponsor. Onze wethouder bewees dé juiste man op de juiste plaats te zijn. Op de plaats waar hij het veld wilde opgaan was geen hek. Met een atletische sprong ging hij in een vloeiende beweging over de afrastering rond te veld. En terwijl hij stond te wachten tot alles klaar was voor de prijsuitreiking stond hij achteloos en schijnbaar moeiteloos een balletje hoog te houden. De bal die als prijs weggegeven moest worden. Marko vd Knaap mocht de Westland Cup in ontvangst nemen, net als in de 3 voorgaande jaren. Weer feest en bloemen en felicitaties.

Zelf heb ik deze historische dag hierbij gelaten, maar er is zeker tot diep in de late uurtjes gefeest en gevierd.

JvdM