Home » Senioren » Zaterdag » Winst na een perfecte vrije trap. XerxesDZB – Westlandia za1

Winst na een perfecte vrije trap. XerxesDZB – Westlandia za1

📁 Zaterdag 📅 maandag 12 september 2016

De tweede competitiewedstrijd voor de mannen van Theo Verbeek vond plaats op het sportpark Faas Wilkes. Club en sportpark ademen voetbalhistorie. Ooit voetbalde Xerxes op het hoogste niveau in Nederland. En niet de minste spelers droegen het blauwwitte zebra shirt van XerxesDZB: Wim van Hanegem, Coen Moulijn, Eddy Treijtel en Faas Wilkes.

De Rotterdamse club, getraind door oud-Feyenoorder Joop Hiele, had de eerste wedstrijd verloren en wilde zich revancheren. Westlandia, met Youri Riepe voor Jasper van Dijk, legde vanaf de eerste balwenteling de nadruk op verdedigen en op geduldig wachten op counterkansen. XerxesDZB was meer aan de bal, had een veldoverwicht en in het begin van de eerste helft speelde het spel zich vooral af op de helft van Westlandia. Dat leverde doelpogingen op, maar Rowdy Janssen, met natte handschoenen voor extra grip op de bal werd niet echt op de proef gesteld.

Westlandia counterde een paar keer met kansen voor Tim van der Voort. Na een half uur spelen was Westlandia weer ten aanval getrokken middels Rico Luijando, hij legde af op Dennis Verbeek. Deze werd onderuit gehaald en kreeg een vrije trap op een paar meter buiten het strafschopgebied. Danny Bijl nam dit klusje op zich. Hij mikte de bal met gevoel in de linkerbovenhoek. Wat niemand verwachtte, gebeurde: Westlandia kwam op voorsprong .0 – 1.

Nog geen minuut later begon het kaartenfestival. In de 36-ste minuut was er geel voor Danny Bijl, hij verhinderde het nemen van een vrije trap, die hij veroorzaakt had. In 37-ste minuut geel voor Ruud Bijl na een te stevige overtreding. Daarmee stond de verdediging op scherp.

Vlak voor het rustsignaal was er een mooie kopbal van Tim van der Voort op de paal. Dennis Verbeek en de keeper van XerxesDZB duelleerden vervolgens om de bal. De Westlandiaan maakte een overtreding, de keeper reageerde met een vuist.

De scheidsrechter bestrafte deze acties met geel voor Dennis Verbeek  en rood voor de Rotterdamse keeper. En geen strafschop.

In de tweede helft stond XerxesDZB nog maar met 10 man op het veld. De elf van Westlandia kregen meer balbezit, maar voelden zich daar ongemakkelijk bij, omdat het nooit de bedoeling was geweest het spel te maken. En XerxesDZB wilde de verdediging gesloten houden. Beide teams waren zoekende.

Westlandia kreeg wel kansen om de score uit te breiden, met name nadat Stefan Bron in het elftal kwam voor Tim van der Voort. Mike Brouwer stuurde  Stefan de diepte in, maar hij kon de bal niet goed controleren, Stefan Bron zette voor op Ricoberto.  Die kreeg de bal achter zich en probeerde noodgedwongen een hakje. Yordi van Beek kwam voor Mike Brouwer. Bij een van zijn eerste acties reageerde hij zich af op een verdediger, wat hem op een gele kaart kwam te staan.

Ruud Bijl trok een keer mee ten aanval, net over de middellijn verspeelde hij de bal. De snelle Xerxes-speler Selmo Kurbegovic  dook het gat in en kwam alleen voor Rowdy Janssen. Die stormde zijn doel uit en dook voor de voeten van de aanvaller op de bal. In het laatste kwartier drong XerxesDZB de Naaldwijkse ploeg steeds meer terug in de verdediging. De lange Westlandia doelman stopte een bal op de doellijn en hij bokste een bal die op weg was naar een leeg doel nog net met één vuist weg.

In de 88-ste minuut kregen Yordi van Beek en Mick Enthoven, in het veld gekomen voor Dennis Verbeek, drie (3!) kansen in 3 (3!) seconden om te scoren, maar ook de Xerxes keeper stond te keepen als een beer.

In de 92-ste minuut gaf de scheidsrechter aan de thuisploeg een vrije trap op exact dezelfde plek, vanwaar Danny Bijl in de eerste helft raak schoot. De bal belandde in de handen van Rowdy Janssen.

Westlandia behaalde 3 zwaarbevochte punten op het sportpark Faas Wilkes, een historische overwinning.

Reacties na afloop.

Stefan Bron:

“Jammer dat het niet lukte om te scoren, Ik was er een paar keer dichtbij. Mijn taak was om de druk op de verdediging weg te nemen, met snelle aanvallen.

De overwinning is wel heel mooi.”

Ruud Bijl (aanvoerder):

“De bedoeling was om de verdediging gesloten te houden door compact te spelen. We zouden wel zien waar het schip strandde.”

….het schip strandde echter niet.

Over het nemen van vrije trappen:

“ Meestal maken Jasper van Dijk en Danny Bijl uit wie de vrije trap neemt. Jasper was er vandaag niet. Dus deed Danny het. Hij zat er heel mooi in.”

Moeizame overwinning:

“Ja, deze overwinning kostte inderdaad heel veel moeite, maar we hebben stand gehouden. Rowdy had een paar belangrijke reddingen.”

17 september Westlandia zo1 – Neptunes

JvdM