Home » Senioren » Zaterdag » Westlandia speelt thuis een uitwedstrijd.

Westlandia speelt thuis een uitwedstrijd.

📁 Zaterdag 📅 maandag 07 november 2016
Westlandia speelt thuis een uitwedstrijd.

Westlandia za1 – FC ‘s-Gravenzande
rust: 1 – 0, eind: 1 – 3

De aanloop.

Bij het bekend worden van het wedstrijdschema in de eerste klasse B werd de datum 5 november al aangevinkt. Dat was de dag van dé Westlandse derby. Er lopen lijntjes tussen beide teams. Jasper van Dijk, Danny Bijl, Ricoberto Luijando en Dennis Verbeek speelden ooit bij FC ’s-Gravenzande en Rob Klop speelde ooit bij Westlandia.

Een paar weken geleden werd bekend dat er zo’n 300 ’s Gravenzanders op de fiets naar De Hoge Bomen zouden komen. De businessclub zou meekomen. De derby zou op voorhand een groot voetbalfeest worden.

Vorige week speelde Westlandia tegen ARC. In de tweede helft moest Dennis Verbeek vanwege een hamstringblessure het veld verlaten. Dat gebeurde hevig balend. Hij zag de derby al aan zijn neus voorbij gaan. Tijdens de trainingen van de afgelopen week rijpte er een plan. Het meespelen van Dennis was onzeker. De medische staf moest groen licht geven, maar Westlandia heeft nog steeds Joost van Schie. Hij had vorig seizoen afscheid genomen met een promotie. Maar honger naar de bal was nog niet gestild. Het plan was dat Joost van Schie speelminuten zou maken, als Dennis Verbeek niet mocht/kon spelen. Zo stond ineens de naam van Joost van Schie op het wedstrijdformulier onder nummer 16.

Op zaterdagochtend verschenen er op twitter ineens foto’s van verkeersborden op de route ’s-Gravenzande Naaldwijk met spottende teksten: De supporters van @Westlandia ‘helpen’ de fans van 2fcsgravenzande met hun fietscombi om Naaldwijk te vinden’. En: ‘Als je niet tegen je verlies kan, omkeren.’ En in een van de doelen hing een spandoek met de tekst: ‘Jasper tot vanmiddag.’

Vanaf ongeveer 14.00 uur kwamen de ’s-Gravenzanders aangefietst op De Hoge Bomen en zij namen langzamerhand bezit van de kantine, van de tribune, van de bestuurskamer. Ze waren overal, overigens in opperbeste stemming en vol goede moed.

De wedstrijd.

Westlandia startte met Dennis Verbeek in de basis. Hij mocht/kon spelen. De opkomst van beide teams was indrukwekkend met groene rookkanonnen, oranje fakkels, een oorverdovend gejuich vanaf de tribunes en gestadige regenval.

Er hingen spandoeken met mooie ‘Weslanse’ teksten o.a.: ‘Westlandia geef ze een lessi en voetbal als Ronaldo en Messi.’

In de eerste helft was het een beetje tamme vertoning. FC’s-Gravenzande voetbalde beter, was dreigender, maar de verdediging van Westlandia stond goed. In beginfase van de wedstrijd regende het hoekschoppen voor ‘s-Gravenzande. Opvallend vaak ruimde Jasper van Dijk op. Westlandia moest het hebben van schaarse uitvallen. In de 23-ste minuut was het raak. Jasper van Dijk bediende uit een vrije trap Dennis Verbeek, die ineens vrij stond in het strafschopgebied, omdat Roy Vermolen die vrije trap verkeerd beoordeelde.  Dennis verschalkte Danny Koning, de ’s-Gravenzandse keeper en schoot de bal binnen. 1 – 0. En het werd ineens stil langs het veld. Mike Brouwer had de 2 – 0 op de schoen na handige overstapjes, maar hij kon de bal net niet vol raken. De ruststand was 1 – 0.

Lopend naar de kantine passeerden we het spandoek: ‘Westlandia gaat winnen, ’s Gravenzande kan er beter niet aan beginnen.’ De mannen van Theo Verbeek waren op de goede weg.

FC ’s-Gravenzande kwam zeer gemotiveerd uit de kleedkamer. Na 8 minuten werd de bal in de verdediging van Westlandia niet goed weggewerkt door Ruud Bijl. Sander Koeleman ontfutselde hem de bal en schoot de 1 – 1 in het doel. De ‘s- Gravenzandse supporters kregen weer vertrouwen op een goede afloop van de derby. Frank Broos schoot op de lat, Rowdy Janssen stopte een inzet met de voet. Theo Verbeek wisselde Mike Peereboom voor Mick Enthoven en Dennis Verbeek voor Youri Riepe. Tim van der Voort liep tegen een gele kaart op.

In de 71-ste minuut bereikte Rowdy Janssen met een machtige uittrap Ricoberto Luijando diep op de ‘s- Gravenzandse helft. Met enig goochelwerk controleerde hij de bal en stond op de rand van het strafschopgebied ineens vrij voor keeper Danny Koning. Zijn schot ging rakelings naast. Even later in de 74-ste minuut was het raak voor FC ’s-Gravenzande. Danny Bijl legde de bal breed precies in de voet van Patrick Triep, die zei ‘dank je wel’ en ging ongehinderd op Rowdy Janssen af. Patrick Triep schoot in en Yuri Westhoff gaf bij de tweede paal het laatste tikje.1 – 2 En toen ging het los langs het veld: ’Wij gaan Europa in’ en ‘Wat zijn die papen stil.’

In de 76-ste minuut zag de scheidsrechter in een ongelukkige actie van  Tim van der Voort een overtreding, gaf geel en daarna rood. Westlandia moest met 10 man verder. In de 80-ste minuut kwam Joost van Schie nog voor 10 minuten in het veld, maar Westlandia kon de wedstrijd niet meer keren. Het werd nog erger. In de 88-ste minuut maakte Yuri Westhoff na wederom een één tweetje met Patrick Triep de 1 – 3.

Westlandia verloor zijn derde wedstrijd op rij en werd in een thuiswedstrijd met een nederlaag naar huis gestuurd. Toen de spelers van Westlandia het veld afliepen klonk het uit de ’s-Gravenzandse gelederen: ‘En we zwaaien met zijn allen naar Van Dijk.’

Na afloop.

Een groot ’s-Gravenzands feest barstte los in de kantine van Westlandia met DJ Henkie. Dat heb ik aan mij voorbij laten gaan.

En de spandoeken hingen verregend bij de doelen. Westlandia had een ‘lessi’ gekregen.

JvdM

Foto Leo Boon