• Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn.

  4 jun 2023
 • Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn.
  Op zaterdag 27 mei 2023 speelde Yordi van Beek zijn laatste wedstrijd bij Westlandia za1. Dat gebeurde in de thuiswedstrijd, de laatste van de competitie 2022/2023 in de 2e klasse E: Westlandia za1 – Vitesse Delft 1. Beide ploegen hadden geen belangen meer. Het was een open wedstrijd.
  Geen belangen gold niet voor Yordi, want hij aasde op een afscheidsdoelpunt.
  Hij startte niet in de basis. Na een uur spelen, bij een 3 – 1 tussenstand brachten Theo Verbeek en Rob Klop Yordi van Beek in het veld voor Stefan Bron.
  Terug in de tijd.
  Terug naar Landsmeer. Daar groeide hij op. Nadat hij eerst even zijn zwemdiploma had gehaald, begon hij op zijn vierde te voetballen bij IVV Landsmeer, Ilper Voetbal Vereniging. (Den Ilp ligt ten noorden van Landsmeer.)
  Hij kwam ook uit voor Hellas Sport uit Zaandam en Purmersteijn uit Purmerend.
  AZ
  Na twee jaar bij de laatste club werd hij gescout door AZ. Hij was inmiddels 13 jaar en speelde als eerstejaars C in de C2 met als medespelers o.a. Adam Maher, Ridgeciano Haps en Hobie Verhulst(keeper). Hij bleef 3 seizoenen bij AZ en speelde er als rechterspits/rechtsbuiten. Hij trainde toen 5/6 keer per week. Met de C1 van AZ voetbalde Yordi op een toernooi in Schotland tegen Glasgow Rangers en Celtic. De jonge Yordi speelde zijn allerbeste voetbal ooit en scoorde in 2 wedstrijden 6 doelpunten.
  Volendam
  Als tweedejaars B verkaste Yordi naar Volendam. Vervolgens speelde hij daar in 2 jaar in de A1. Yordi debuteerde in de wedstrijd Jong Volendam tegen Jong Ajax. “We gingen eraf tegen die jongens, maar ik werd gekozen als man van de wedstrijd.”
  Na ernstig blessureleed, ingescheurde enkelband en een gescheurde hamstring in zijn tweede jaar in Volendam was de kans op een profcarrière verkeken.
  Werken bij de politie leek hem wel wat. In Rotterdam kwam er een vacature.
  Richting Naaldwijk
  Hij verhuisde naar Naaldwijk en ging inwonen bij zijn tante Monique en zijn neef Dean van Ooijen, die toen bij Westlandia speelde. De twee neven speelden ook samen in Westlandia zo1. In het eerste jaar ging alles prima.
  Twee wedstrijden uit die tijd sprongen eruit.
  Met Theo Verbeek als trainer van Westlandia zo 2 werd bij Be Quick 1887 uit in Groningen het team kampioen van Nederland voor reserveteams.
  In de Hoofdklasse A in Westlandia zo1 kan Yordi zich de wedstrijd tegen Feyenoord nog heel goed herinneren. De twee neven speelden samen, de een op links, de ander op rechts (Yordi). Uit een assist van Yordi schoot Marcel de Bruin de bal binnen en zelf maakte hij er ook een.
  In het tweede seizoen bij Westlandia zo1 ging het minder met Yordi. Hij kon zich minder motiveren en hij stopte. Dat duurde een jaar. Toen belde Theo Verbeek hem met de vraag of hij in Westlandia za1 wilde komen spelen. Hij liet zich overhalen en speelde 9 seizoenen bij ‘de Zaterdag’.
  Westlandia za1, tweede klasse E, 2022/2023
  Yordi werd door het trainersduo Theo en Rob ingezet als invaller in de tweede helft. Hij doorziet het spelletje, maar de echte fitheid is er niet meer altijd. Trainen is niet de meest favoriete bezigheid van Yordi. Wat hij wel altijd doet voor de wedstrijd is het inschieten van Jari Duijvestijn. Soms vanaf de middellijn schiet hij de bal loepzuiver in de handen van Jari.
  In de legendarische wedstrijd uit bij Concordia speelde Yordi voor een keer vanaf het begin. (De thuisploeg had de wedstrijd niet willen verplaatsen, om de wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK in Qatar te kunnen zien.) De wedstrijd in Delft begon om 16.00 uur tegelijkertijd met de aftrap van het Nederlands elftal. Yordi speelde een van zijn beste wedstrijden van het seizoen.
  Hij speelde de sterren (het was ook donker) van de hemel. Toen Jari Duijvestijn gewond raakte boven zijn wenkbrauw, was Yordi de man die de wond probeerde te stelpen.
  Westlandia za1 – Vitesse Delft, afscheid met een 4 – 1 overwinning, maar…
  … zonder doelpunt van Yordi.
  Na een uur spelen werd Yordi ingebracht. Hij verving Stefan Bron. Yordi had natuurlijk zijn zinnen gezet op een afscheidsdoelpunt. Hij kreeg twee kansen.
  De eerste was een stift op in plaats van onder de lat, die vervolgens door Tim vd Voort in het doel getikt. En een voorzetje op maat van dezelfde TvdV. Yordi zag de ultieme kans, dwong zich rustig te blijven en de bal koel in het doel te jassen. Dat voerde hij ook uit, maar de keeper stopte de bal.
  Niet lang daarna kreeg Yordi van Beek een applauswissel. Voor 100% verdiend.
  Yordi bedankt
  Kijkt met heel veel genoegen terug op zijn voetbaljaren bij Westlandia. Hij bedankt de trainers en zijn teamgenoten door de jaren heen voor het vele voetbal-lief-en leed. Daarnaast bedankt hij ook de vaste kern van supporters die bijna altijd meegingen.
  Wij wensen Yordi alle goeds met zijn gezin en vermoeden dat we hem nog wel eens zullen tegenkomen op De Hoge Bomen.

  JvdM

  Op de foto zien we Yordi met bloemen en met links op de achtergrond zijn zoontje Dexx.