• Bestuurszaken met Reinier Persoon

4 mei 2021
  • Als er één persoon in de wieg gelegd is als penningmeester dan is dat Reinier Persoon. Met een vader die docent wiskunde was en met een moeder werkzaam in assurantiën kan het niet anders dat je de verantwoordelijkheid krijgt over de portemonnee van bijvoorbeeld Westlandia.
    Reinier heeft jaren bij Westlandia gevoetbald en op een gegeven moment wilde hij iets terugdoen voor al die mensen, bestuursleden en vrijwilligers die er jarenlang voor gezorgd hadden dat hij vrij en blij kon voetballen.
    Hij was al enige tijd in beeld bij Westlandia voor de post van penningmeester. Aanvankelijk kon hij het niet combineren met privé en werk. Martin Kouwenhoven kwam in het bestuur. Met hem had hij een goede klik. Toen Stefan Kester hem weer probeerde te interesseren voor de positie van penningmeester, stemde hij in.

15 april 2021, de derde donderdag in april
    Het bestuur vergadert in Coronatijd twee keer per maand online, steeds op donderdag. Op de eerste donderdag van de maand is wat informeler, op de derde donderdag wordt er doorgepakt.

De laatste vergadering op 15 april was voor het eerst na lange tijd weer een ‘fysieke vergadering’ op Westlandia. Natuurlijk wel op gepaste afstand van elkaar. Dat was in de gigantisch grote bestuurskamer geen probleem. Bij diverse bestuursleden was er de behoefte ontstaan om weer naar de vereniging te komen. Reinier merkte dat alle bestuursleden het prettig vonden elkaar weer in levenden lijve te zien en te spreken.

Over financiën en Corona
    Met Reinier praten we natuurlijk over financiën en over Corona. In de allereerste fase van de Coronacrisis heeft hij zich wel zorgen gemaakt. Niemand wist toen waar het op uit zou lopen. Hoe ontwikkelt het zich in het algemeen en hoe ontwikkelt het zich voor de bedrijven? En wat zouden de (financiële) gevolgen van het virus zijn voor de vereniging. Nu is hij daar niet meer zo huiverig over.
    De leden zijn ons blijven steunen. Iedereen heeft zijn contributie betaald.

Het bestuur hoopt dat er mogelijk vanaf 18 mei iedereen weer in een grote groep kan trainen en dat er toch nog gevoetbald kan worden. Het belangrijkste voor een voetbalvereniging is, dat er weer gevoetbald kan worden. Het bestuur vindt het belangrijk om iets terug te kunnen doen voor alle trouwe leden.
    Er bestaat bij het bestuur ook de hoop dat de terrassen weer open mogen, zodat Westlandia zo ook nog wat inkomsten kan binnenhalen. (Vanaf 28 april mogen de terrassen inderdaad weer open.) Helaas mag dit nog niet bij sportverenigingen.

Een grote vereniging
    Westlandia is een grote vereniging, waardoor er meer mogelijkheden zijn. In de Coronatijd zijn alle jeugdtrainers steeds erg gemotiveerd doorgegaan met hun trainingsgroepen. De trainingen van de diverse selecties ging altijd door.

De activiteiten van de Businessclub bleven aangepast doorgaan. Bob en Stef van Veen maakten mooie filmpjes, waarbij diverse sponsoren zich konden promoten. Ook zij bleven trouw, ondanks het feit, dat wij van Westlandia er beperkte respons voor terug konden geven.

Ook de gemeente heeft de vereniging financieel bijgestaan. De huur van het vierde kwartaal werd kwijtgescholden en de gemeente subsidieerde de kosten van een jeugdtoernooi in de voorjaarsvakantie. De gemeente schold ook de OZB kwijt.

De voetballicentie voor de 3de divisie verlengd.
    De vereniging moest een externe samenstellingsverklaring over het boekjaar 2019-2020 indienen bij de KNVB.
    Daarin wordt de financiële gezondheid van de vereniging getoetst en moet worden aangetoond dat alle financiële zaken goed verwerkt zijn en de vereniging financieel goed gezond is. De KNVB verleende de goedkeuring.

Budgetten
    Er werd gesproken over de invulling van de nieuwe trainers, begeleiders e.d. voor het komende seizoen. Alle plekken werden weer ingevuld met een contractverlenging hier en een aanvulling daar.
    Op voetbaltechnisch gebied zijn de contracten van trainers en begeleiders bekeken en zijn de budgetten bepaald voor de zaterdagselectie, de zondagselectie, de O21 en de Jeugd.

We danken penningmeester Reinier Persoon voor zijn openheid over allerlei bestuurszaken, met in het bijzonder enkele financiële zaken.

JvdM