Home » De club » Historie » Mooie verhalen » Oude doos 464

📁 Mooie verhalen 📅 maandag 24 september 2018
Oude doos 464

Uit de Haagsche Courant van maandag303 september 1968

Westlandia en Nieuwenhoorn deelden buit na slechte strijd.

Kansen genoeg door Naaldwijkers niet benut.

Naaldwijk - De verwachting dat de aan de kop gaande elftallen van Westlandia en Nieuwenhoorn voor een spanend, aantrekkelijk duel zouden zorgen is helaas niet in vervulling gegaan. Erger nog: het is een slechte wedstrijd geworden waarin de Westlandianen verzuimd hebben hun concurrenten met een fikse nederlaag huiswaarts te sturen. Want zowel voor de rust – toen de groen-witten windvoordeel hadden – als na de hervatting had het toch mogelijk moeten zijn dat dit vaak enthousiaste Westlandia met wat meer overleg de bezoekers op de knieën hadden gekregen.

Toegegeven, het veld was glad waardoor er hoge eisen aan de vaardigheid van de spelers werden gesteld... en het was voor de gastheren bepaald jammer dat de arbiter enkele minuten voor tijd de thuisclub geen tweede strafschop toekende... maar desondanks waren er kansen genoeg geweest. Het beging was overigens veelbelovend toen na 10 minuten Ton Ballering de bal keurig vrij speelde en Ton van Veldhoven al vallend het leder laag inschoot. (1-0), De witkielen kwamen tot wat tegenbezoeken. In de voorhoede liepen wat aardige spelers maar Wim Grootscholten en zijn secondanten klaarden het wel. Een mooie kopbal van Kees van Dam werd even fraai gestopt. Wederom lanceerde Leo Fransen een gave voorzet maar met kunst en vliegwerk werd het leder weggewerkt. Toch bolde het Nieuwenhoornse net opnieuw toen een door Ton Veldhoven – deze ex. DHC ‘er komt er steeds beter in en hij kan dan ook op een goede wedstrijd terugzien – genomen corner door Ton Ballering werd ingekopt.... Maar het arbitrale oog had de een of andere ongerechtigheid geconstateerd. Kort daarop een snelle uitval van de bezoekers. Grensrechter Veenman hief de vlag op wegens buitenspel dat arbiter Blangé wegwuifde.. en de Nieuwenhoornrechtsbuiten knalde het leder langs de uitgelopen Marin Grootscholten langs de paal in het net, daarmee de stand op 1-1 brengend. Westlandia gaf de moed niet op. Het leek een kwestie van tijd of dit Westlandia-offensief zou doelpunten opleveren ..... maar het zat Gerard Mulder, Ton v. d. Voort en Kees van Dam met hun schoten niet mee. Met kunst en vliegwerk hielden de bezoekers stand, waardoor met 1-1 werd gedraaid.

Tweede helft

Nadat het publiek op de hoogte was van de ruststanden bij het betaalde voetbal en bij Verburch – Portugaal (1-0) kwam Westlandia in die tweede helft opzetten. Ton Ballering speelde vrij, maar de kopbal van Gerard Mulder ging over. Een beste kans kreeg ook Kees van Dam, maar even treuzelen werd hem noodlottig. Ook het schot van Ton v. d. Voort had een beter lot verdiend. Zo gingen dus enkele kansen – later zou blijken hoe belangrijk deze waren – teloor.... Nieuwenhoorn ondervond bij diverse tegenbezoeken dat Harry Scholtes de verdediging goed had georganiseerd..... maar toen doelpunten uitbleven zakte het peil bedenkelijk. Het plaatsen werd minder en door enkele wat forse tackles was er ook werk voor trainer Lies van Geest, die voor het eerst na zijn knieoperatie bij “zijn” jongens was. Eindelijk leken de hardwerkende maar technisch zeer matige bezoekers door de knieën te gaan toen na 20 minuten Westlandia een strafschop kreeg te nemen omdat Kees van Dam werd “gemangeld”. Harry Scholtes voltrok het vonnis (2-1). De zege leek nu binnen het bereik want het ging de gasten nog steeds moeilijk zich bekwaam te verdedigen. Maar.... Het verdiende en beslissende doelpunt bleef uit ...... en toen bij een uitval van de bezoekers de middenvoor een afstandsschot loste moest Martin Grootscholten de droeve gang naar het net maken (2-2). Nog steeds gingen de bezoekers in de verdediging waarbij zij ook tot tijdrekken overgingen. Een 2e strafschop werd verwacht, maar de heer Blangé dacht er anders over en zo verdween daarmee de laatste kans voor de thuisclub om deze matige strijd alsnog met een verdiende zege te besluiten. Het bleef dus 2-2 warmee de bezoekers bijzonder in hun nopjes waren.

In de volgende oude doos: Portugaal –Westlandia op 6 oktober 1968

Tonoudedoos