• Hans van der Kruk en Rob Klop geslaagd voor de KNVB-trainerscursus UEFA C

23 apr 2021
  • Hans van der Kruk en Rob Klop behaalden afgelopen dinsdag 13 april hun trainersdiploma UEFA-C. Door corona had dat heel wat voeten in de aarde en de proeftraining vond voor hen ruim een jaar later plaats dan gepland was.

De voetballer Hans van der Kruk?
    Drie jaar geleden is hij vanwege knieproblemen gestopt met het actieve voetbal. Hij speelde met de zaterdag op 2de klasse niveau en beschouwt dat nu als zijn plafond. Hij was groot en sterk, in goeden doen balvast, had een redelijk inzicht en pikte geregeld zijn doelpuntje mee.
    Als het tempo van de wedstrijd te hoog was, protesteerden zijn benen. Hij wilde wel samen met het team iets bereiken en dan kwam er een stukje fanatisme naar boven.

Waarom naar de trainerscursus?
    Westlandia bood Hans van der Kruk en Rob Klop aan om een trainingscursus te gaan volgen. Hans is gediplomeerd docent Lichamelijke Opvoeding en de cursus zou een mooie uitbreiding van zijn kennis zijn. Voor Hans zat de uitdaging erin ‘om vanuit de voetbalproblemen te leren redeneren’. De cursus begon in 2019 en er waren 20 cursusavonden. Halverwege maart 2020 moesten Hans en Rob hun proeftraining geven. Twee weken voor de vastgestelde datum ging heel Nederland op slot door strenge Coronamaatregelen. Hans was er helemaal klaar voor, maar de proeftraining ging niet door.
    De samenwerking met Rob Klop was prima. Omdat Rob hoger gevoetbald had, leerde hij op tactisch gebied veel van hem.

Wat hield de proeftraining in?
    De opdracht was om een tactische training te geven aan je eigen trainingsgroep op Westlandia. Het ging om een training van 20 tot 25 minuten met een aantal stopmomenten om aanwijzingen te geven aan de groep, aan een individuele speler, aan bijvoorbeeld alleen de aanvallers. Dat je training geeft aan je eigen groep vond Hans niet direct een voordeel.

Gaat hij door met trainer UEFA-B?
    De cursus kostte hem heel veel avonden weg van thuis. Op dit moment heeft Hans het idee om pas over een paar jaar verder te gaan.

Wat zijn de verdere plannen van Hans?
    Er zijn gesprekken geweest met John Vollebregt over een mogelijke verlenging. Hij heeft het prima naar zijn zin op De Hoge Bomen.
    Met de trainers van de zaterdag, Theo Verbeek, Hans van der Kruk en Rob Klop is er met een delegatie van het bestuur een gesprek geweest over de zaterdagselectie van Westlandia. Daarin werd aangegeven dat men de zaterdag belangrijker wil maken.

De voetballer Rob Klop?
    Hij was een middenvelder met een goede techniek. Hij speelde altijd in selectieteams. Hij begon als senior in Westlandia zo1 en maakte een uitstapje van 2 jaar naar FC ’s-Gravenzande. Vervolgens keerde hij terug naar Westlandia om in het eerste van de zaterdag te gaan spelen.
    Hij voetbalde tot zijn 26ste. Nadat hij voor de derde keer zijn kruisbanden gescheurd had, kreeg hij te horen dat hij beter kon stoppen met voetballen. Op zijn 19de scheurde hij voor het eerst zijn kruisbanden, een jaar later, 20 jaar oud gebeurde dat weer. Bij de derde keer besloot hij te stoppen met voetballen. Nadat hij genezen was, werd aan hem gevraagd of hij assistent-trainer wilde worden.
    Dat sprak hem wel aan, omdat hij betrokken wilde blijven bij de jongens. Hij heeft momenteel geen knieproblemen meer en trekt er graag op uit op de racefiets.

Hoe verliep de cursus?
    Rob was aan de cursus begonnen met het idee om een basiskennis op te doen om voor een groep voetballers te staan. Het is goed om theoretische en praktische kennis te hebben. De cursus was in 2019 van start gegaan onder leiding van Danny Zinhagel.
    Het theoretische gedeelte was halverwege de cursus al afgerond. De 20 theorielessen waren voorbij. De proeflessen waren voorbereid, de datum was vastgesteld en twee weken voor dat examen ging heel Nederland op slot. Het proefexamen kon niet doorgaan, omdat o.a. alle sportactiviteiten werden stilgelegd. Er werd vervolgens twee keer een nieuwe datum vastgesteld, die beide ook weer afgelast werden. Bij de vierde datum kon de proefles doorgaan.
    Gelukkig mocht er alweer enige tijd met spelers onder de 27 jaar in groepen getraind worden. Dat vond Rob wel prettig.
    Op 13 april verliep de proeftraining redelijk goed. Na afloop hoorde hij meteen dat hij geslaagd was.

Wat mag je training met UEFA C?
    Je mag met dit diploma standaardteams trainen tot en met de vierde klasse en alle reserve elftallen tot en met de Reserve Hoofdklasse. Rob is van plan wel door te gaan. Met UEFA B kan je hoger spelende teams trainen.

Namens Westlandia wensen we beide gediplomeerde trainers een wie weet mooie trainerscarrière toe.

JvdM

📸: De foto's zijn uit ons archief en niet afgelopen week gemaakt.