• In Memoriam Maurice Heemskerk

28 dec 2021
  • Op donderdag 23 december 2021 overleed Maurice Heemkerk in de leeftijd van bijna 50 jaar aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Hij was een vaste, maar ook een bijzondere supporter van Westlandia zondag 1. Hij kwam altijd samen met zijn vader Henk trouw naar de thuiswedstrijden. De laatste thuiswedstrijd, die hij bezocht, was op zondag 17 oktober 2021. Westlandia ontving toen op De Hoge Bomen UNA en Maurice zag zijn ploeg met 3 – 0 verliezen. Hij was niet alleen fan van Westlandia. Ook Ajax had in Maurice een fanatieke supporter.

*

De meeste mensen weten dat Maurice is geboren met het Syndroom van Down. Maurice kon in principe alles, maar met een verstandelijke beperking. Hij werkte uitgezonden vanuit Patijnenburg zo’n 25 jaar aanvankelijk bij de C1000 en later bij de Jumbo.

*

In oktober 2020 kreeg Maurice een hersenbloeding. Hij herstelde traag en was vanaf dat moment gebonden aan een rolstoel. Er werd een rolstoelauto gekocht, zodat Maurice nog overal mee naar toe kon gaan. Zijn wereld werd door die rolstoel wel kleiner maar toch vond hij het fijn om op zaterdag bij Honselersdijk en zondag bij Westlandia te komen kijken.

*

Maurice heeft jaren gevoetbald. Niet bij Westlandia, maar bij G-afdeling van Naaldwijk en later Honselersdijk. Dat vond hij prachtig. Voetballen, net als zijn broers Julian en Jeroen. Hij ging nog regelmatig kijken op De Strijphorst. Een van de laatste keren, dat ik hem heb gezien, speelde Honselersdijk een oefenwedstrijd tegen Westlandia za1. Het was mooi weer. Hij zat in een rolstoel en zijn vader reed hem langs het veld.

*

Zijn beste ‘voetbaljaren’ had Maurice, toen zijn broer Julian in de jeugd en het tweede van Westlandia speelde onder respectievelijk trainer Koos Grootscholten en Jan Niemeijer. Trouw zat hij in de dug out naast de trainers. Heel bijzonder was het voor Maurice, toen het tweede kampioen geworden was. In de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Rijswijk 2 mocht Maurice het laatste kwartier op doel staan. Tijdens zijn invalbeurt vond er een ‘zware’ overtreding plaats in het strafschopgebied van Rijswijk 2. Invallend keeper Maurice mocht de penalty nemen. Hij stuurde de keeper de verkeerde kant op en scoorde. Een bal met handtekeningen kreeg hij van de tegenstander. Deze had hij nog steeds op zijn kamer.

Na de selecties werd hij verzorger van Westlandia 5, het vriendenteam van zijn broer waar vele oud selectiespelers meededen. Zijn taak als verzorger nam hij heel serieus, zowel tijdens de wedstrijd, als na de wedstrijd voor de broodjes en de drankjes.

Aan deze periode van ruim 20 jaar hebben de spelers vele mooie herinneringen overgehouden.

*

Wij van Westlandia wensen Henk en Margriet Heemskerk en alle leden van jullie gezin sterkte bij het verwerken van het verlies van een bijzondere zoon.

Ook Westlandia verliest met Maurice Heemskerk een markant supporter van de vereniging.

Jan van der Meijs