• Knaap volgens... Knaap zelf

  25 jun 2019
 • Na alle mensen die hun verhaal deden over Marko van der Knaap, is het natuurlijk onvermijdelijk dat het onderwerp van allerlei verhalen zelf ook aan het woord gelaten wordt. We spraken af op neutraal terrein in Honselersdijk, in Café Bij ’t Hof.

  Terugblik op een voetbalcarrière.

  Op zoek naar mooie momenten uit zijn voetbalcarrière begint Marko thuis, waar zijn vader een voetbalveldje had gemaakt van de voortuin. Hij ging voetballen bij Quintus in Kwintsheul. Een mooi moment was het om gevraagd te worden door een profclub, het Schiedamse SVV in dit geval om daar te komen spelen in de D1. Marko denkt dan meteen met genoegen terug aan opa Van Uffelen, die hem heel vaak( 3 keer in de week) naar de training bij SVV bracht. Onvergetelijk was de oefenwedstrijd met SVV C1 tegen Feyenoord in een volle Kuip tijdens een voorwedstrijd bij een Europacup wedstrijd van Feyenoord. Toen jong Feyenoord scoorde tegen SVV, dacht Marko: ‘Van mij mogen jullie nog wel een keer scoren. Om nog eens mee te maken dat de hele Kuip uit het dak ging.’

  Toen SVV failliet ging moest Marko, op dat moment 2e jaars B-junior op zoek naar een nieuwe vereniging. Hij meldde zich aan bij Westlandia. Hij wilde dicht bij huis spelen. Het gezin was net naar Naaldwijk verhuisd. Het betaalde voetbal zette Marko even uit het hoofd. Met de A1 haalde hij mooie prijzen.

  Hij debuteerde in het eerste van de zondag nadat Jaco Baven ernstig geblesseerd raakte en kreeg al snel een basisplaats. In zijn eerste jaar in Westlandia zo1 werd het team kampioen en promoveerde het naar de tweede klasse.

  ADO/Den Haag of FC Utrecht.

  Na de successen bij Westlandia kwam er al snel belangstelling vanuit het betaalde voetbal. ‘Bij ADO/Den Haag deed ik een week stage. Het was winter, er lag overal sneeuw en ijs. We liepen alleen maar rondjes in het Zuiderpark. Op basis daarvan werd mij een aanbod gedaan. Cees de Jong begeleidde mij. Ik kreeg een aanbod waarbij ik bij de selectie van 30 spelers kwam. Cees zei toen: ‘Bij de eerste 30, dat gaan we niet doen. Jij moet bij de eerste groep komen, anders niet!’

  Tijdens een oefenwedstrijd met ADO zat Mark Wotte ( van FC Utrecht) op de tribune. Die belde niet veel later. Marko had nu twee opties:

  1.Een tweejarig contract bij FC Utrecht in de Ere divisie.

  2.Een eenjarig contract bij ADO/ Den Haag in de Eerste divisie.

  Het werd FC Utrecht.

  Opspelende teen.

  Door de zeer intensieve training bij FC Utrecht speelde een teen op. Het ging om een oude botbreuk, waar een splinter van het bot was los geraakt, dat weer vergroeid was. Het probleem werd met een zooltje op gelost.

  Toen Mark Wotte moest vertrekken bij FC Utrecht raakte Marko uit beeld bij het eerste team. Hij speelde voornamelijk in het tweede team, wel als aanvoerder. Het gaat er als aankomend talent om dat je kansen krijgt om je te bewijzen. Bij FC Utrecht lukte dat niet.

  Marko trainde toen o.a. met Dirk Kuyt, John de Jong, Mitchell van der Gaag, Harald Wapenaar en Alfons Groenendijk.

  FC Omniworld.

  Toen ik wegging bij FC Utrecht waren er wel aanbiedingen van Telstar en Cambuur, maar dat sprak me niet aan en met al het gereis zou ik er financieel niet zoveel mee opschieten. Toen kwam FC Omniworld met een ambitieus plan naar het betaald voetbal toe. Dat sprak me aan. Er werden meer spelers gehaald, ik kwam snel in de basis en werd aanvoerder. Marko speelde er 3 jaar.

  Even een andere Marko.

  In alle voorgaande voetbaljaren werkte Mark bij de Handelskwekerij Gebr. Grootscholten uit Kwintsheul. Zij kweken alle soorten perkgoed op. De opkweek ervan gebeurt compleet computergestuurd. Marko is er verantwoordelijk voor dat in de kassen alles op rolletjes verloopt. ‘In mijn hele periode als voetballer boden zij mij altijd de gelegenheid om geen training of wedstrijd te hoeven missen. Voetbal kon dan voorgaan. Daar ben ik ze dan ook dankbaar voor. Hij werkt er tot op de dag van vandaag met veel plezier.

  Terug op het oude nest.

  Janus Kouwenhoven volgde me wel, stuurde kaartjes en brieven om te laten weten, dat er bij Westlandia altijd nog een plaats voor mij was. Na al die jaren reizen door het hele land, wilde ik wel weer gewoon met de fiets naar de voetbal. En ik wilde weer voetballen voor mijn plezier.

  In de jaren die volgden heeft Westlandia zich ontwikkeld tot een stabiele Derde Divisionist. Daar zag het bij mijn (tweede terugkeer) niet direct naar uit, maar langzamerhand werd de vereniging professioneler met bijvoorbeeld een business club, een eigen kleedkamer, trainingskampen, trainingskleding.

  En er volgden nog enkele mooi kampioenschappen.

  Trainers.

  Bij de vraag van welke trainer Marko het meest geleerd heeft, komen zijn diplomatieke talenten naar boven. ’Ik zeg altijd van elke trainer, leer je wat.’

  ‘Mijn ouders waren eigenlijk mijn eerste trainers. Als ik in de jeugd bij SVV gewisseld werd en boos en teleurgesteld was, zei mijn vader altijd. Als je goed speelt, wordt je niet gewisseld. Ga extra hard trainen.’

  ‘En mijn moeder zei altijd: Ik wil al je voetbalspullen voor je wassen, maar je moet wel zelf je tas leegmaken. Eén keer deed ik dat niet!!!’

  Richard Grootscholten en Wilfred van Leeuwen waren belangrijke trainers voor Westlandia.

  ‘Edwin Grünholz heeft bij mij weer het plezier in het spel teruggebracht. Hij trainde met voetbalvormen. Bij wedstrijden kon het zo zijn dat we met 4-3-3 zouden starten en na de warming up kon hij dan ineens overgaan op 3-4-3. Hij was altijd bezig met de beste spelers van de tegenstander. Dan moest Vliet weer op nummer die en die spelen.’

  In de 3 seizoenen Derde Divisie onder Edwin Grünholz speelde Marko alle wedstrijden in de basis. Marko wil dan ook Dennis Noordzij en Ed van Venrooij bedanken. ‘Dankzij hen heb ik zo lang kunnen spelen. Voelde ik iets in mijn lies, kreeg ik een duwtje van Dennis, of dan zette Ed mijn rug even recht. Dan had ik niets meer. Echte vakmensen.

  Een moment om echt nooit te vergeten.

  Belangrijker dan winst, kampioenschap of degradatie, iets dat en diepe indruk op Marko maakte, was het overlijden van Nees Pellikaan en enkele maanden later Chris Zuur.

  De laatste wedstrijden.

  In het achterliggende seizoen merkte Marko, dat hij niet meer een stempel op een wedstrijd kan drukken. ‘Hoe ouder je wordt, hoe meer je er aan moet doen om fitter te worden.’ Langzamerhand realiseerde hij zich dat het nu het goede moment zou zijn om afscheid te nemen. Hij was lichamelijk nog fit en kon dus voetballend afscheid nemen. Hij heeft tot nu 699 wedstrijden in Westlandia zo1 gespeeld. In zijn 700-ste wedstrijd gaat hij afscheid nemen met een mooie wedstrijd tegen het Westlands Elftal. Deze wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 27 juli op Sportpark De Hoge Bomen. De aftrap staat gepland om 14.30 uur.

  Drie dagen later op dinsdag 30 juli speelt Marko nog één keer mee met het Westlands Elftal tegen BVV Barendrecht op het veld van KMD. Aanvang 19.30 uur.

  En wat dan, Marko?

  Op dit moment is Marko al actief in de TC van Westlandia. Hij vertegenwoordigt Westlandia za1. Hij is gedreven, heeft veel ideeën en hij wordt technisch manager bij de vereniging, waarvoor hij zoveel wedstrijden speelde. Hij wil de club een stap verder brengen. Hij voelt op dit moment niet meer zo sterk de ambitie om het trainersvak in te gaan. De man die vanaf het moment dat hij als kind kon lopen achter een voetbal aan ging, blijft ongetwijfeld in de buurt van het/een voetbal.

  Wij wensen Marko alle succes bij wat er na zijn laatste wedstrijd op zijn pad komt. Tot ziens langs de lijn op De Hoge Bomen.

  JvdM

   


  Knaap volgens??de statistieken van Fred Westerbeek.

  Marko van der Knaap:

  Eerste wedstrijd op 29 oktober 1996 Westlandia - LenS 2-2

  Eerste goal op 11 januari 1998 SVV'56 - Westlandia 1-5

  Laatste wedstrijd tot nu toe op 28 mei 2019 Westlandia zo1. - Westlandia za1. 0-3 (Westland Cup)

  De 3e divisie bestaat 3 jaar en Westlandia zo1 speelde 102 wedstrijden. Marko is de enige Westlandiaan die in alle 102 wedstrijden in actie kwam.

   De wedstrijden van Marko van der Knaap in de kleuren van Westlandia.

   

  duels

  goals

  1996-1997

  4

  0

  1997-1998

  32

  3

  1998-1999

  39

  12

  2004-2005

  44

  7

  2005-2006

  42

  8

  2006-2007

  44

  19

  2007-2008

  37

  4

  2008-2009

  41

  11

  2009-2010

  38

  3

  2010-2011

  38

  2

  2011-2012

  37

  11

  2012-2013

  47

  1

  2013-2014

  40

  2

  2014-2015

  39

  2

  2015-2016

  39

  6

  2016-2017

  46

  3

  2017-2018

  46

  1

  2018-2019

  47

  0

   

  700

  95

  Marko met Westlandia zo1.

  Marko heeft 371x gewonnen met zondag 1. In totaal werden er in die duels door  Westlandia 1.623 goals gescoord.

  GS

  GW

  GL

  VL

  PT

  DV

   

  DT

  +/-

  700

  371

  109

  220

  1222

  1623

  -

  1135

  488

  *Uit bovenstaande gegevens blijkt, dat Marko zijn 700-ste wedstrijd al gespeeld heeft. Pas heel laat was het plaatje met alle gegevens van de diverse spelers compleet. Toen was al bepaald dat de 700-ste wedstrijd de officiële wedstrijd Westlandia zo1 tegen het Westlands Elftal zou worden.

  JvdM