• Lars van Marrewijk, jeugdtrainer uit de eigen jeugd van Westlandia

15 jun 2020
  • Lars van Marrewijk, jeugdtrainer uit de eigen jeugd van Westlandia

Op trainingsavonden zag je vaak mensen kijken naar de trainingen van Westlandia zo1 en za1. En soms ook wel bij andere teams. Ook de trainingen van Lars van Marrewijk aan JO14-1 zijn het bekijken waard. Je ziet een bevlogen trainer, spelers die er plezier in hebben en een grote variatie aan trainingsoefeningen. Er is voortdurend actie.

Je voetbalt en je geeft training bij Westlandia. Wat is voor jou het belangrijkst?

‘Ik speel momenteel in een vriendenteam op zaterdag, Westlandia 8. Ik heb er heel veel plezier in om op zaterdagmiddag met mijn vrienden te gaan voetballen.

Zes jaar geleden ben ik assistent-trainer geworden bij de jeugd bij de F-selectie. Timo Ploemen was de hoofdtrainer. Vervolgens trainde ik een jaar de F3 en een jaar de E2 om daarna met Ruben Hartman de verantwoording te krijgen over JO10-1 en later nog de JO14-1.

In het seizoen 2019/2020 was ik met Jesse Schelvis trainer van de JO14 selectie. Dat was heel leerzaam en heel leuk.

Op dit moment is het training geven en het coachen het belangrijkst, ofschoon ik de wedstrijden met m’n vriendenteam niet zou willen missen.

Heel soms spelen we met JO14-1 laat of ver weg uit. Dan kan ik me afmelden. Bij een vriendenteam kan dat.

Ik ga met plezier naar het voetbal vanwege het spelletje maar ook zeker vanwege het sociale aspect en de lol in de kleedkamer.’

Ben je nog met een studie of een opleiding bezig? En heb je trainerscursussen gevolgd?

‘Ik ben 21 jaar en heb inmiddels een HBO opleiding afgerond en volg nu een Master in Strategisch Management aan de Erasmus Universiteit.

Toen ik trainer werd, heb ik bij de KNVB een trainerscursus gevolgd en haalde toen het Certificaat Juniorentrainer. Ik wil nog een keer m’n UEFA C gaan halen, maar dan moet ik eerst mijn studie afgerond hebben.

Trainingsoefeningen haal ik regelmatig van internet, maar ik heb inmiddels ook al een verzameling eigen trainingen en oefeningen.’

In het komende seizoen ben je verantwoordelijk voor JO14-1. Je bent ze al aan het trainen. Hoe staan ze ervoor?

‘Er is een goede sfeer in het team. Het is ook een echt team. Kees van Hattem heeft ze vorig jaar gehad. Aanvankelijk kenden veel jongens elkaar niet en hij heeft er een geheel van gemaakt. Ook handhaafde hij zich met de jongens in de eerste divisie.

Ik moet daarop voortbouwen. Ze zullen een stapje sneller moeten doen. Er is een grotere kans dat ze te maken krijgen met meer fysieke tegenstanders. Ze kunnen dus langere en sterkere spelers tegenkomen.

Daar ga ik de jongens onder andere op trainen. Ik zorg dat op een trainingsavond alles goed is voorbereid. Dat vind ik belangrijk. Soms train je op algemene vaardigheden, soms ook met het oog op een wedstrijd of een tegenstander. De jongens beter maken, dat is leuk en geeft voldoening. Tijdens de wedstrijd ben je aan het coachen.

Spelprincipes waar je tijdens de trainingen aan gewerkt hebt, moet je kunnen terugzien tijdens de wedstrijden. Hij geeft als voorbeeld een training met een opbouw met een derde man, een driehoekje. Bij de wedstrijdbespreking wijs ik erop dat te gebruiken. Als de spelers dat dan goed en regelmatig toepassen in de wedstrijd, maar we verliezen de wedstrijd, dan is ondanks de nederlaag, toch de doelstelling van het beter worden en opleiden behaald.’

Hoe ervaar je de coronatijd voor jezelf en voor je spelers?

‘Het is een vervelende periode. In het begin was het schrikken, maar dat was snel voorbij.

Vanaf het begin heb ik een goed contact gehouden met mijn “oude” JO14-1. Met de fysio heb ik trainingsschema’s opgesteld om conditie en kracht te trainen. Het was niet verplicht voor de spelers om mee te doen. Er werden videofilmpjes gemaakt. De jongens konden thuis aan de slag om fit uit de coronatijd te komen. Dat lukte ook bij de meeste jongens.

Inmiddels mogen we al weer een maand op het sportpark trainen, wel op 1½meter afstand van elkaar en vorige week mochten ze eindelijk weer duels spelen.’

Dit interview komt in coronastijl tot stand: We videobellen. Achter Lars hangt een grote Ajax vlag. Die hangt er al heel zijn leven(‘vanaf mijn tiende’). En nu heel passend, want Lars is uitgenodigd om in oktober een cursus te volgen bij de interne jeugdopleiding van Ajax. Hij is een van de weinige buitenstaanders.

Hoe is Ajax op jouw pad gekomen?

‘Westlandia is een van de weinige amateurvoetbalverenigingen, die een speciaal samenwerkingsverband hebben aangegaan. Daaruit vloeide voort, dat jeugdtrainers van Westlandia een uitnodiging kregen om een selectietraining bij te wonen bij Ajax.

Vervolgens werd ik uit 50 jeugdtrainers met 6 anderen uitgekozen voor een trainingsstage in Amsterdam. Ook Paul Janssen (trainer bij de jongste jeugd) hoorde bij die groep.

Vervolgens ben ik na deze stage uitgenodigd voor de interne jeugdopleiding bij Ajax. Het is een theoretische opleiding met onderwerpen als jeugdopleiding, scouting, kernwaarden, video analyse, performance en leeftijdsgroepen.

Dat is dus echt een uitdaging verder de voetbalwereld in.’

Lars staat op een paar ladders naar verschillende uitdagingen. Waar sta je over tien jaar?

‘Als ik trainen dan nog leuk vind en er zoveel plezier in heb als nu, dan ben ik zeker nog trainer. En verder ga ik, als ik klaar ben met mijn studie werk zoeken en dan hoop ik een baan te hebben.’

Maar… een beetje uit zijn tent gelokt, beaamt Lars aarzelend, dat “iets bij Ajax” ook zomaar zou kunnen.

JvdM