• Rick van Schie en Vince van Hagen kozen voor de zaterdagselectie van Westlandia.

29 jun 2021
  • Rick en Vince speelden allebei al eerder in Westlandia za1. Zij grepen de kans om een hoger niveau te proberen in de O21. Met name vanwege corona kregen zij niet de kans om zich te bewijzen. In het komende seizoen keren ze terug naar de zaterdagselectie en naar hun toenmalige trainer Theo Verbeek.

Rick van Schie

Gerrit van Schie, Richard van Schie, Rick van Schie

Ik heb voor Rick een kleedkamerfoto meegenomen uit het ”Schriftje van Gerrit van Schie.” met daarin foto’s en krantenknipsels van zijn opa, gemaakt door zijn oma. Op de foto zit zijn opa met o.a. Jantje Noordermeer na afloop in de kleedkamer in een intens gesprek. Rick kende deze foto van zijn opa niet.

‘We zitten er nog hetzelfde bij als zij. Het spelletje is leuk, maar de verhalen in de kleedkamer voor en na afloop van een wedstrijd zijn misschien nog leuker, vooral als je gewonnen hebt. En het wordt helemaal mooi met een zonnetje en een vol terras bij Westlandia.’

Een feestje in de kleedkamer na afloop van een wedstrijd kent Rick ook. Hij was tweedejaars A-speler, 19 jaar oud, toen hij met zijn team een ronde verder kon komen in de nacompetitie uit bij Dordrecht ’90. ‘Bij de rust stonden we met 2 – 0 achter. In de tweede helft kregen zij twee keer rood en kwamen wij terug in de wedstrijd. In de laatste minuut maakten we 2 – 3.

Toen was er wel een mooi feestje in de kleedkamer en in Naaldwijk. Verderop in dit verhaal komen we terug op deze wedstrijd.’

De volgende wedstrijd was tegen MVV  Maastricht. Die wedstrijd werd verloren met 0 – 6.

Rick is niet zo bezig met het rijtje Gerrit, Richard en Rick van Schie. ‘Ik vind het leuk, dat mijn opa en mijn vader veel wedstrijden in het eerste van Westlandia hebben gespeeld, maar tijdens het voetballen denk je daar niet zo aan. Je wordt wel meer herkend.’ Natuurlijk heeft Rick wel wat talent meegekregen en krijgt hij regelmatig tips.

Eerste balcontacten

Toen hij 4 of 5 jaar oud was, ging hij op de voetbal. Bijna vanaf het begin speelde hij in een team met Desley Brandsen en Shane Bruinen, jongens die hij ook van school kende. Met die jongens was hij ook vaak aan het voetballen, 4 tegen 4, voetvolley op “Papenello” bij hem thuis op de Papelaan. Het leukst waren de jaren in de A-junioren en O19.

Favoriete positie in het veld

Rick kan uit de voeten op elke positie in het middenveld. Ook op 10 staat hij zijn mannetje. Hij is rechtsbenig, maar als het zo uitkomt, kan hij de bal ook goed met zijn linker raken.

Mooie of bijzondere doelpunten

‘Ik scoorde een keer tegen Honselersdijk. Dat was wel wat.’

En ook in de eerdergenoemde wedstrijd voor de periodetitel uit bij Dordrecht schoot hij de bal in het net. ‘Over die wedstrijd hebben we het nog steeds. We stonden met 2 – 0 achter en ik maakte de 2 – 1. Desley Brandsen werd diep gestuurd, draaide weg van zijn tegenstander en schoot vanuit een moeilijke hoek tegen de keeper aan. Ik kreeg de afvallende bal halverwege links in de 16 en schoot met links in de verre hoek.’ Dat was een echt belangrijk doelpunt. Er is overigens op YouTube een samenvatting van deze wedstrijd te vinden.

Een jaar in O21

Dat was het afgelopen seizoen, ‘een waardeloos jaar, zoals het gegaan is.’ Na twee jaar, eigenlijk 1½ jaar vanwege corona. Toen kwam de kans om in O21 te spelen. Omdat het bij de zaterdag wel lekker liep, had Rick er vertrouwen in dat hij via de O21 misschien kansen zou krijgen om zich te laten zien in het eerste van de zondag.

‘Na 5, 6 wedstrijden in O21 stopte de competitie vanwege corona. We trainden op 1½ meter. Je kon jezelf niet bewijzen, want je speelde niet.

Waarom naar de zaterdag

‘Ik heb 2 jaar met heel veel plezier op zaterdag gespeeld en kan het goed vinden met veel spelers. De groep is ook redelijk bij elkaar gebleven. Er zijn natuurlijk ook enkele jonge spelers, vrienden ook vertrokken, wat ik jammer vond. Ik zie wel kansen. De tweede klasse is een goed niveau. Hopelijk gaan we zo snel mogelijk naar de eerste klasse.’

‘Ik heb altijd een goed gevoel gehad bij Westlandia, dat gaat niet weg. Ik ben Westlandiaan in hart en nieren, net als mijn vader en mijn opa.’

JvdM