• Verandering in de Westlandia Voetbal Piramide.

  14 mrt 2024
 • Westlandia staat voor plezier en prestatie met een sterk regionaal karakter. Onze ambitie is om op termijn op het hoogst haalbare amateurniveau te spelen met zo veel mogelijk zelf opgeleide spelers. Om dit te realiseren, streven we ernaar om elke Westlandia (jeugd)speler naar een zo hoog mogelijk eindniveau te brengen, wat een maximale ontwikkeling vereist.

  Binnen de structuur van de ‘Westlandia Voetbal Piramide’ (zie grafisch model) maken we duidelijk wat het opleidingstraject van jeugd naar het 1e elftal inhoudt. Hierin gaan we enkele aanpassingen doorvoeren vanaf het seizoen 2024-2025.

  Zaterdag 1 wordt nu ook een platform voor jeugdige talenten.

  Uitgangspunt van ons opleidingsbeleid is om elke speler ongeacht zijn of haar leeftijd en niveau van dat moment, de juiste plek in de Voetbal Piramide te bieden. Bepalend is waar de speler maximaal uitgedaagd wordt en optimaal leert. Voor de één is dat nog een jeugdteam en voorde ander een senioren omgeving. We zullen daarom binnen de teams bewust meer individuele aandacht gaan besteden aan de spelers, waardoor degene die doorstromen beter en completer ontwikkeld zullen zijn.
  Westlandia is één van de weinige clubs in Nederland met de unieke situatie van het hebben van 2 standaard (1e) elftallen. Deze zijn bij ons bekend als Zaterdag 1 (2e klasse) en Zondag 1 (4e divisie). Stond de Za 1 nog buiten de Voetbal Piramide, vanaf komend seizoen staat het ertussen en wordt het ook een platform voor onze talenten!

  Spelers die nog niet klaar zijn voor het niveau van Zo 1 of speeltijd moeten krijgen, kunnen dit komend seizoen doen in 2 elftallen, de Jo23 en/of Za 1. De Jo23 blijft een belangrijk platform waar jeugdspelers naartoe doorstromen. Maar nieuw hierbij zal zijn dat talentvolle spelers bewust ook in Zaterdag 1 kunnen gaan trainen en spelen. Dit zal hen in een vroeg stadium blootstellen aan senioren-weerstand in training en wedstrijd. Het spelen van regionale derby’s tegen bijvoorbeeld Verburch en Monster, met de bekende derby-sfeer, media-aandacht, publieke belangstelling en druk om te winnen, zal de ontwikkeling van spelers versnellen.

  Deze veranderingen zullen, binnen de hele opleidingslijn, gepaard gaan met gerichter trainen en meer individuele aandacht van diverse specialisten, met als doel een hoger ontwikkeld niveau te bereiken.