• Westlandia za1 wint maar nipt van Van Nispen.

  9 dec 2019
 • Op zaterdag 7 december speelde Westlandia za1 haar verste uitwedstrijd in het uiterste noorden van Zuid-Holland, in De Zilk. De ploeg van Sieme Zijm nam een overwinning mee naar huis, maar er was geen schoonheidsprijs.

  De naam Van Nispen voor een voetbalvereniging klinkt op zijn minst ongewoon. Navragen en nazoeken leerde het volgende: De voetbalvereniging in De Zilk is opgericht in 1932 en kwam voort uit de St. Josef Gezellen, een vereniging van jonge katholieke arbeiders. Een van de oprichters daarvan was Kapelaan van Nispen, zijn volledige naam luidde Kapelaan Jonkheer H(ubert) C.J.M. van Nispen tot Sevenaer. In De Zilk vereenvoudigden ze dat tot Van Nispen.

  Interessant aan deze wedstrijd was ook de scheidsrechter. Dat was Rembrand Duindam. Dennis Verbeek heeft nog nachtmerries van hem. Hij floot de wedstrijd Westlandia za1 – Heinenoord en luidde het begin in van het degradatietraject naar de 2-de klasse. Vandaag viel er voor Westlandia weinig aan te merken op de leiding.

  Het team van Van Nispen za 1 is een team ervaren spelers met spelminuten in de grote Bollenstreek ploegen. Westlandia had het eerste half uur een groot veldoverwicht, de bal ging soepel rond vooral op de helft van de tegenpartij, maar verder dan de 16 ging dat niet, daar stond een rij onverschrokken verdedigers elke Westlandse aanval simpel te frustreren. Op één moment na, in de twintigste minuut. Stefan Bron kreeg de bal moeilijk aangespeeld op de kop van de 16 en kon niet meer doen dan een boogbal. Dat werd meteen een boogbal van grote genialiteit. De bal krulde over de keeper heen precies in het doel. 0 – 1.

  In het laatste kwartier werd Van Nispen enkele keren gevaarlijk via snelle counters. Westlandia stond vaak heel hoog. Scheidsrechter Rembrand Duindam floot een uitbraak af vanwege buitenspel, floot een counter van Van Nispen af, waarbij de bal al in het doel achter Jari lag af, vanwege een ingooi en Jari redde 2 keer nuttig. Met een beetje fortuin gingen de groenwitten met een voorsprong rusten.

  In de tweede helft waren de verhoudingen in het veld omgedraaid ten opzichte van de eerste helft. Van Nispen had nu een veldoverwicht en drong Westlandia terug. Op enig moment werd een speler van de thuisploeg in het strafschopgebied gevloerd. Rembrand zag het, maar hij zag ook dat een mede-Van Nispenaar een vrije schietkans had. Hij liet doorspelen. Het schot ging naast.

  Rond de 60-ste minuut kwam Tim vd Voort in het veld voor Shane Bruinen. Dat zorgde voor meer gevaar in de aanval van Westlandia. Via snelle uitvallen kreeg de ploeg van Sieme Zijm kansen. Tim vd Voort zag een schot geblokt worden, uit een vrije trap van Rick van Schie kopte Dennis Verbeek net naast. Na goed doorzetten van Stefan Bron schoot Tim vd Voort de bal in vrije positie op de paal. Sven van Hensbergen, de Van Nisper keeper haalde ook her en der nog enkele ballen uit hoek. Toen Stefan Bron op hem af kwam en van dichtbij schoot, kon hij alleen tegenhouden, de bal viel voor de toevallig aanwezige Jerichio Valentijn. Die had geen moeite om de 0 – 2 binnen te schieten.

  Bijna meteen vanaf de aftrap kwam de thuisploeg op 1 – 2 door een doelpunt van Jeffrey Koemans na wanorde in de Westlandia achterhoede. Dat was het begin van een spannende slotfase.

  In die slotfase klonk er ineens een intens en tot in Amsterdam hoorbaar gegil. Dat kwam van Marvin Vollebregt (foto). Die lag languit in het strafschopgebied. Scheidsrechter Rembrand Duindam was ter plekke en maakte aan Marvin duidelijk: ’als je niet snel opstaat, tel ik 3 minuten extra tijd bij!’ Marvin begreep de boodschap en reageerde gepast. Het bleef bij 1 – 2.

  Van Nispen za1 – Westlandia za1

  Ruststand: 0 – 1

  Eindstand: 1 – 2

   

  FC’s-Gravenzande 3 – Westlandia za2

  Eindstand: 2 – 2

  Doelpuntenmakers: Remy de Bliek en Brendan v.d. Berg. Twee minuten voor tijd geven Westlandia Za. 2 de voorsprong uit handen.

  JvdM