• Westlandia za1 zet tegen Concordia 1 boosheid om in doelpunten.

  5 dec 2022
 • Wat voorafging.
  Het Nederlands elftal was op het WK in Qatar doorgedrongen tot de laatste 16. Die wedstrijd was vastgesteld op zaterdagmiddag om 16.00 uur, tegen team USA.
  De zaterdagmiddag is het domein van het zaterdagvoetbal met een complete speelronde in de competitie. Alle verenigingen gingen op zoek naar uitwijkmogelijkheden: eerder spelen, spelen op andere dagen. Ook Westlandia za1 en Concordia 1. Er was intensief app-verkeer vanaf de dinsdag voor de wedstrijddag. Westlandia stelde 7 alternatieven voor aan de Delftse ploeg. Daar kon niet op ingegaan worden, omdat er steeds (belangrijke) spelers afwezig zouden zijn. De keeper ging een week op vakantie. Westlandia zou niet gereageerd hebben op apps werd er in de bestuurskamer gezegd.
  Puntje bij doelpaaltje: Op zaterdagmiddag, het was vroeg donker stonden DSV Concordia en RKVV Westlandia za1 op het veld om tegelijk met het Nederlands elftal af te trappen voor hun wedstrijd. Bijna alle Concordianen zaten in de kantine niet naar hun eigen ploegje te kijken, maar naar het Nederlands elftal.
  Langs het veld was het heel rustig. Veertien toeschouwers werden er geteld, waarvan 3 Westlandianen.


  De wedstrijd
  Westlandia za1 reisde af naar Delft zonder Stefan Bron, met al 5 doelpunten achter zijn naam. Zijn reden was een felicitatie waard. Hij was een dag eerder vader geworden. Bij de wissels een opvallende naam: Hamza El Yddri.
  Westlandia za1 startte voortvarend, had veel balbezit en kwam een paar keer gevaarlijk voor het doel van Concordia, Pepijn Vis kreeg op twee meter van het doel de bal op halshoogte en kon er niets mee. In de twintigste minuut was Tim vd Voort gevaarlijk met een slalom in het strafschopgebied van Concordia, maar er was geen goede afronding. De keeper lag in de weg.
  Ook Concordia was gevaarlijk toen Thomas vd Putten de bal terugspeelde op Jari en Danny de Roode de bal onderschepte. Hij kwam vrij voor Jari, maar mikte te hoog.
  Yordi van Beek speelde een gedreven eerste helft. Uit een corner nam hij de bal vol op de schoen. De bal draaide net over het doel.
  Een vrije trap voor Concordia zag Jari over zijn doel vliegen. Dit alles betekende een brilstand als ruststand.


  Na de rust
  Wat er in de rust in de thee van Concordia gezeten heeft, is niet bekend, (vuurwater?), maar bij Westlandia ging het al heel snel lopen.
  Na 2 minuten zette Pepijn Vis de bal hoog en haarfijn voor. Tim vd Voort kopte de bal in de verre hoek, onderweg kwam de bal een Delfts hoofd (Jordan Hennep) tegen en verdween in het net. Je zou kunnen spreken van een gezamenlijke goal. Tim telde hem voor zichzelf als een half doelpunt. 0 – 1.
  Na zo’n 10 minuten spelen kreeg Concordia een vrije trap. De bal werd in de volle doelmond geschoten, Jari was goed zijn doel uit en kon de bal wegwerken, tegelijkertijd kwam een aanvaller van Concordia lelijk in, waarbij hij met zijn schoen Jari in het gezicht raakte. Dat leverde een scheurtje net onder zijn linkeroog op. Het betekende ook een oponthoud van 10 minuten. Yordi van Beek zette eigenhandig en vakkundig twee krammetjes over de wond. Jari moest eraf. Thomas vd Goes verving hem.
  Bij de 0 – 2 zette Lars vd Berg de bal voor. Op 5 meter vanaf het doel krulde Tim de bal om een verdediger in de touwen.
  Nog geen minuut later was het 0 – 3. Vanaf de aftrap na het tweede doelpunt zetten we goed druk en de bal werd teruggespeeld. Tim veroverde die bal en schoot vanaf ongeveer 17 meter de bal goed in.
  Na 30 minuten spelen in de tweede helft bracht Theo Verbeek een dubbele wissel Hamza El Yddri en Jay Geeratz kwamen en Pepijn Vis en Yordi van Beek gingen. Niet veel later werd Tim vd Voort gewisseld voor Mike Vijverberg.
  Uit een aanval met Jay Geeratz en Dennis Verbeek werd de laatste vrij voor de Delftse keeper gezet. Dennis maakte er beheerst 0 – 4 van.
  De prima leidende scheidsrechter rekende 10 minuten blessuretijd voor de blessurebehandeling van Jari. Daarin wist Concordia ook een keer te scoren, zodat de wedstrijd eindigde met een stand van 1 – 4.
  In de kleedkamer werd er nog een kleiner feestje gevierd.
  Jari was met Tim vd Voort naar het Behandelcentrum gegaan, om de wond goed te laten behandelen.

  In de auto op weg naar huis
  In de auto op weg naar huis werd nog eens teruggekeken op het wel en wee rond de wedstrijd, die Westlandia een uur geleden had gewonnen.
  Het was niet te begrijpen dat de wedstrijd om 16.00 uur gespeeld werd, terwijl niemand dat wilde.
  Ja, werd er gezegd: ‘Het komt er eigenlijk op neer dat de twee betrokken verenigingen er samen niet uit zijn gekomen. En wij hebben hier maar mooi met 1 – 4 gewonnen’.

  JvdM

  Op de foto: Yordi van Beek in actie.

  Fotograaf: Martijn Molenaar