• Wim Lentz maakt de cirkel rond

30 mei 2021
  • Twee weken geleden werd Wim Lentz door Marko van der Knaap gebeld of hij interesse had om een nieuw selectieteam, Westlandia Za3 te gaan trainen. Er werd gesproken en er werd een nachtje over geslapen en Wim zei ja op de vraag van Westlandia. Hij wilde de cirkel rond maken.

Terwijl hij enkele dagen eerder afscheid had genomen bij HVC 10, waar hij dit jaar de JO18 had getraind, had hij voor zichzelf uitgemaakt om dan ook maar helemaal te stoppen met de voetbal.

Het telefoontje van Westlandia op zoek naar een trainer zorgde ervoor dat hij van gedachte veranderde. Hij had heel goede herinneringen aan de vereniging, als speler en als trainer.

De voetballer

Wim Lentz leerde voetballen bij de witkielen van Naaldwijk. Hij kwam daar in de jeugd en speelde tot zijn dertigste in het eerste. Hij maakte vervolgens de voor die tijd ongewone overstap naar Westlandia. ‘Dat had veel voeten in de aarde en er zijn nu nog mensen bij Naaldwijk die me nog steeds niet aankijken.’

Toen hij zich meldde bij de toenmalige secretaris van Westlandia haalde die hem ook niet direct met open armen binnen; ‘Als je maar niet denkt, dat je in het eerste komt. Vanaf dag 1 had ik een basisplaats in het eerste van Westlandia, als centrale verdediger. Vijf jaar lang had hij het enorm naar zijn zin en hij speelde onvergetelijke wedstrijden in het groen wit. Met onder andere mannen als Kees Bentvelzen, Erik Veenman, Wil Kester, Joop van Holsteijn, George van Holsteijn.

(Op de foto is Wim Lentz de man met de snor en de sliding. De andere Westlandiaan is Koos Post)

Westlandia – Ajax 1 – 3, (17 – 7-1982)

‘Het was bloedverziekend heet die dag. Het was ook de eerste wedstrijd die ik weer speelde, nadat ik in maart een meniscusoperatie had ondergaan. Van maart tot juli was ik zelf bezig geweest. Ik had niet meegetraind met de selectie.

Toen ik het veld op liep, liepen de rillingen over mijn lijf. Het was zo gigantisch druk, 7000 man werd er gezegd.

Het was een van de belangrijkste momenten uit mijn voetballeven.’

Op 37-jarige leeftijd gestopt

Na 5 jaar Westlandia voetbalde Wim nog twee jaar bij Naaldwijk. ’Ik kon niet meer vanwege een onwillige achillespees. Vóór elke wedstrijd kreeg ik een twee uur durende acupunctuurbehandeling.’ Wim heeft nu een kunstknie.

De trainer

Als trainer heeft Wim achtereenvolgend gewerkt bij Westlandia, Velo, Honselersdijk en als laatste de JO18 bij HVC’10.

Nadat hij gestopt was met het actieve voetbal, vroeg men bij VV Naaldwijk of hij geen trainer wilde worden van de A- en B-selectie. Daarvoor schreef hij zich in voor de trainerscursus Oefenmeester C. Hij bleef 3 jaar bij Naaldwijk. Toen belde Jos van der Meijs op met de vraag of Wim de B-selectie, Westlandia 3 en Westlandia 4 wilde komen trainen. Het gesprek eindigde met een ja van Wim en vervolgens trainde hij elf jaar met veel plezier bij Westlandia. Het trainen van 2 elftallen was geen probleem, maar het begeleiden van de 2 elftallen was niet altijd mogelijk. Hij had echter goede leiders.

De ontdekking van een talent

Voor de start van de competitie speelde het derde een oefenwedstrijd tegen ’s-Gravenzande VV. Leider Erik Veenman en Wim waren er nog niet uit wie er rechtsback moest gaan spelen.

Na veel wikken en wegen viel de keuze op Michel Duijvesteijn, net overgekomen uit de jeugd, waar hij altijd als rechtsbuiten stond opgesteld. Michel twijfelde en zei: ’dat kan ik niet’. Na veel aandringen ging hij die rechtsback positie proberen. Een paar dagen later zei Wim tegen de toenmalige hoofdtrainer Richard Grootscholten:’Ik heb een verschrikkelijk goede rechtsback voor je’. Twee weken later werd Michel doorgeschoven naar de A-selectie.

Op zaterdag 29 mei gaat hij zijn handtekening zetten onder een contract om het komende seizoen Westlandia Za3 te gaan trainen. En daarmee is voor Wim Lentz de cirkel van zijn leven als voetballer en trainer bij Westlandia rond.

Wij wensen hem alle succes op De Hoge Bomen.

JvdM